Saturday, December 24, 2016

İlahi deve, ilahi düve


Allah teorisinin çöktüğü noktalardan biridir Salih Peygamber öyküsü. Kuranı Kerim'in anlatmaktan bıkmadığı öyküye göre Allah’ın dişi devesini kesip yedikleri için Semud kavmi kahredilmiş (A’raf 13-19, Hud 63-68 vb.). Oysa Musa efsanesinde Yahudiler Allah’ın buzağısına ─ ya da danasına─ taptığı için lanetlenmiştir (A’raf 148-153 vb.). Hangisi doğru?

Can alıcı soru şu: Tanrı maddi alemde tezahür eder mi? Soyut ve sonsuz olduğu iddia edilen bir varlık bazı somut kişi veya nesnelerde – mesela Oğlu, ikonu, devesi, evi, tapınağı, elçisi – yoğunlaşmış mıdır? Cevap evet ise zuhurata – puta – saygı göstermek gerekir. Hayır ise, tanrı hakkında hiçbir şey bilinemez; maddi alemle hiçbir bağı yoktur.

Dolayısıyla gerçek dünyada işlerliği olan her din, ister istemez putperest olmak zorundadır. Soyut bir felsefi ya da ahlaki ideal olarak dinin bir işlevi, içeriği yoktur. İçerik vermeye kalksan kaçınılmaz olarak puta, törene, töreye, taassuba, yasa ve cezaya teslim olursun. “Putlara hayır” diye başlayan bir din, bir buçuk milyar kişinin Mekke’deki bir taş parçasına taptığı bir kolektif akıl dışılığa dönüşür. 

2 comments:

  1. Zamanı, hayatı ıskalamaktan kaynaklı geç kalmış bir yorum yapmanın üzüntüsü ile: Analojik hata...
    Salih AS'nın devesi, Allah'ın ayetidir.
    Musa'nın buzağısı şeytanındır.
    Salih'e deve kavminin iman etmesi için geldi.
    Musa'nın devesi imandan sonra, iman edenlerin imanını yok etmek için.
    Aristo mantığı ile ortaya atılan fikirler, safsatadır.
    Öncüllerden biri illaki yanlıştır ve sonuç da dolayısıyla yanlıştır.

    ReplyDelete
  2. Müslüman olmak için kelimei tevhid yeter. Hacca gitmenize, namaz kılmanıza, zekat vermenize, herhangi bir ikona (puta) gerek yok.

    İslamdan beslenen rantçıların sığ öğretilerini benimserseniz fikirlerinizi daha birinci öncülden reddedenlere tek kelime ile idiot dersiniz.

    Allah'ın maddi aleme tezahürü, basit algı eşiği ile ilgili bir problem. Körseniz nereye tezahür ederse etsin (ya da etmesin) göremezsiniz.

    Aristo yerine Fuzzy logic'e geçtiğinizde görüşmek üzere.

    Yazılarınızda önemli bilgiler var. Sığ ideolojinizden bağımsız, sırf o bilgilerin ışığında aydınlanmak için sizi okumaya devam.

    ReplyDelete