Thursday, August 12, 2021

İklim krizine hazırlanıyoruz

Pandemi fırtınası dinince bu sefer iklim krizine yüklenecekleri anlaşılıyor. Halkın sürekli panik ve şaşkınlık içinde tutulması lazım ki otoriteden medet umsun, “birlik ve beraberliğe her zamankinden çok muhtaç olduğumuz şu elim günlerde” soru sormaya cüret edenlerden nefret etsin.

Pandemi paniğinin şimdilik net iki sonucu oldu. 1) Devletler yetki ve müdahale alanlarını iki yıl önce tahayyül edilemeyecek oranda artırdılar. 2) Büyük sermaye kuruluşlarına fırsattan istifade devasa fon aktarıldı. İklim krizi bahanesiyle de belli ki aynı operasyonu tekrarlamayı deneyecekler.

Ancak bu sefer durum biraz farklı görünüyor.

Birincisi, ‘pandemi’ soytarılığının aksine bu sefer kriz büyük ihtimalle gerçek ve boyutları çok vahim. Yalnız iklim değil, ekosistemin topyekün çöküşüyle karşı karşıyayız: denizlerin ölümü, orman alanlarının tükenmesi, hayvan ve böcek türlerinin yok olması, doğal kaynakların tükenmesi, temiz su kaynaklarının tükenmesi, tarımsal arazinin dejenerasyonu, vb.

İkincisi, bu krizin şayet insan eliyle yumuşatılması veya önlenmesi sözkonusu ise, yapılabilecek olanların devlet ve sermaye gücünü artırmayı değil, aksine azaltmayı gerektirdiği çok açık.

1.      Fosil yakıt kullanımının sıfırlanması,

2.      Elektrik tüketiminin radikal bir şekilde azaltılması,

3.      Uluslararası ticaret ve ulaşımın radikal biçimde kısıtlanması,

4.      En büyük kirlilik ve enerji tüketimi alanı olan askeri sektörün küçültülmesi,

5.      Madencilik ve kimya sektörlerinin radikal biçimde küçültülmesi,

6.      Şehirleşmenin başlıca motoru olan bürokratik güç yığılmasının önlenmesi.

Devletlerin temel içgüdüleri ile bu gerçekler karşı karşıya geldiğinde nasıl çözüm bulacaklar, doğrusu merak ediyorum.

Devletlerin, sermayenin ve halkların ahmaklık düzeyi göz önüne alındığında muhtemeldir ki yapılması gerekenlerin tam tersi yapılacak ve topyekün felaketle karşılaşıncaya dek geri adım atılmayacaktır.

9 comments:

  1. Yani buzdağını çarpacaz Titanik gibi!! en sonda dümeni nekadar kırmaya çalışsada insanoğlu sağlam bir soykırıma uğrayacak dış güçler tarafından(uzaylılar vs)

    ReplyDelete
  2. Sizi bu sefer inandırmışlar, bilimsel paranoyaya. İklim krizi, pandemi krizinden daha büyük veya daha gerçek değil. Ardışık süregelen kuraklıklar ve takip eden buzul dönemleri dünya iklim tarihinin bir gerçeğidir. Tarihsel dönemde de devasa seller, kuraklıklar olmuştur. Dünyanın kendi dinamikleri ile olağan ısınmasını insan etkisinden ayırtetmek mümküm değildir. Bilimsel veriler; Pilli arabaları, kozmetikleri satmak, çervreci ürün adı altında uluslarası ticareti domine etmek için kullanılıyor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atmosfere tarih boyunca görülmemiş bir ölçekte osurmanın sonuçlarının olmayacağını mı iddia ediyorsunuz?

      Delete
    2. Muharrem ardışık süregelen kısmı çok önemli. Kriz olan kısmı, bu ardışıkların olması gereken zamanda değil çok daha kısa sürede gelmesi ve onu geriye çevirecek doğal süreçlerin bu kez yeterli olmaması yani geri besleme döngülerinin kırılması. Yani daha öncekilerde de yer küre ısınmış ama arada bu ısınmanın sonuçları yüzünden örneğin oksijen tüketip karbondioksit üreten canlılar yavaşça yok olmuşlar, onların yok oluşları sırasında ürettiği metan gazı güneş tarafından etkisiz hale getirilmiş, ve ısınma süreci yavaşça durup soğuma süreci başlamış. Şimdi olan ise toplu yokoluşlar, bunların ürettiği metan gazının atmosfere hızla karışması ve ısınmayı artırması, ağaçların kısa sürede yanarak ve kuruyarak tükettiklerinden çok daha fazla karbondioksit üretmeleri ve en önemlisi, okyanuslardaki mavi yeşil alglerin tüketemeyeceği derecede karbondioksitin birikmesi ve suyu asit hale getirerek sudaki dengeleri bozması. Akademisyenlere ve bilim adamlarına güvenin, hepsi pazarlama departmanında çalışmıyor; hepsi yalan söylüyor olamaz.

      Delete
  3. Sayın Niaşanyan,
    Greta Thunberg Reyiz hakkındaki görüşlerinizi de merak eder kamuoyu :)

    ReplyDelete
  4. "Pandemi soytariligi" diyen adamin "iklim soytariligi" dememesi cok ilginc bir hadise. Bakin daha once neler soylenmis, ne kadari dogru cikmis: https://extinctionclock.org/

    Iklim degisikligi elbette var. Sonuclari da olacak. Fakat bunlar sizi korkutmaya calistiklari gibi basedilemeyecek sonuclar degiller. Aslolan dunyaya endustri devriminden beri komur, petrol, gaz tuketip seragazi salarak atmosferdeki CO2 yogunlugunu 400 ppm'in uzerine cikaran 10 gelismis devletin (G7 de diyebilirsin) simdi bunu yeni bir kolonyalist arguman olarak gelismemis ulkelere "sen benim tukettigim kadar fosil yakit tuketme" = "sen sakin kalkinma" diye kakalamasi. Bu G7'nin bugun dunyanin en iyi yasam standardina sahip olmasinda ana neden fosil yakit tuketmis olmalari. Bunun ikamesi falan da yok.

    Bak Cin'e? Ipliyor mu hic bu batinin 5-10 zengin picinin "aman iklim degisikligi, sakin komur yakma" demesini ("2060'da net sifir taahhudu verdiler" deme bozusuruz)

    Tekrar ediyorum, iklim degisikligi elbette var. Fakat butun veriler su anda dunyanin 2100'de asagi yukari 3 derece (bugun 1.5'a dayandik) isinacagi yonunde. Oyle basedilmeyecek birsey degil. Okudugun seni korkutan IPCC raporlarinda dunyada komur tuketiminin bugunun 10 katina cikacagi gibi sacmasapan esktrem teoriler uzerine modellenmis dangalakca felaket senaryolarini gorup korkma.

    Iklim, pandemiden cok daha buyuk soytarilik, cok daha buyuk politik kaldirac, Bati'nin gelismekte olan ulkeler uzerinde cok daha buyuk bir tahakkum araci. Pandeminin arkasindaki buyuk oyunu goren gozlerin bunlari da gorsun Sevan. Yoksa oturdugun adada iki tane orman yangini cikti diye panige kapilma. Istersen fosil yakit ve elektrik tuketimini sen radikal sekilde azalt tabii, gorelim bakalim hayatin neye benziyor.

    ReplyDelete
  5. Sehirden kaçıp köye yerleşmek en mantıklısı gozukuyor.

    ReplyDelete
  6. Burada iklim krizi konusunda, saçma sapan yok G7 dayatması, yok normal birşey gibi yorum yapan arkadaşlara, son 100 yılda nesli tükenen hayvan ve bitki türleri ile öncesi arasında bir kıyaslama yapan belgeselleri izlemesini şiddetle tavsiye ederim. 2 derecelik ortalama sıcaklık artışının mercan resiflerini nasıl yok ettiğini ve sonrasında diğer canlıların nasıl yok olduğunu da bir zahmet araştırsınlar. Efendim dünyanın geçmişinde buzul çağı, aşırı sıcaklar vb. hep olmuş bleh bleh yarım doktor analizleri yapanlar da, insan neslini yok etme pahasına dünya dengesini bulur, ama insanlar ve canlılar yok olur, ne var bunda anlayışa sahiplerse ancak saygı duyarım. Ayrıca iklim krizini hafife alan dangalaklara da şunu söylemek isterim, gidin dubaide klimasız bir yaşayın bakalım yaşayabiliyor musunuz, vücut sıcaklığınızı çok değil 1 derece arttırın bakalım neler oluyor. Yahu kendi toplama bilgilerinizle burada ahkam kesecek kadar ahmaksınız

    ReplyDelete
    Replies
    1. anlayışım tam olarak bu, insan gezegenin kangrenine dönüştü, (gaia'nın kanser hücresi) bedeli ne olursa olsun, tedavisi şart.

      Delete