Monday, June 15, 2020

Ulu Hakan yaşıyor

Abdülhamit ve Abdülhamid’lerden net nüfus bilgisi sahibi olduklarımız 6228 kişi. Bunlardan 4109’u – yani %65,9 – büyük ekseriyetle Kürt nüfusa sahip olan 15 ilde kayıtlı. Mardin 959 kişiyle başı çekiyor. Sonra Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl ve Urfa. Erzurum’daki 331 örneğin büyük kısmı Hınıs, Tekman, Çat gibi güney ilçelerinde olduğu için Erzurum’u da toplama dahil ettim. Kars, Gaziantep, Maraş, Malatya gibi etnik açıdan karışık illeri saymadım. Ama onlarda da ilçelere baktığımız zaman karşımıza Digor-Kağızman, Nizip, Elbistan, Pütürge gibi Kürt ağırlıklı yerler çıkıyor.
Batı illerinde kayıtlı olanların da epeyce bir kısmı doğu doğumlular. Mesela İzmirli 43 Abdülhamit’in en az 15 kadarı Midyat, Savur, Ağrı, Hınıs doğumlu. Balıkesir nüfusuna kayıtlı 19 örneğin yarısı doğulu. Hepsini toplasak Abdülhamit nüfusunun %75 kadarı Kürttür diyebiliriz tahminimce.
İkinci yoğunluk alanı Hatay’ın güney ilçeleri – Antakya, Altınözü, Reyhanlı, Kumlu. Buraları yoğunlukla Araptır. Samandağı’nda oran doğal olarak düşük, çünkü Aleviler Abdülhamit’ten hazzetmezler. Tunceli’de de sayı 4, dördü de Çemişgezekli. Sünni olmalı.
Üçüncü alan enteresan. Rize’nin Ardeşen ve Pazar ilçeleri; biraz daha düşük oranda Artvin’de Hopa, Arhavi, Fındıklı, Borçka. Yani Lazistan.
Dördüncü yoğunlaşma Sakarya ve Düzce. Köy bazında bakabildiklerim Çerkes görünüyor. Fakat tam emin olamıyorum. Kayseri’dekilerin çoğu Pınarbaşı ve Sarız’da olduğuna göre Çerkeslerde sevilen bir isim olmalı sanki.
Batı illerindeki Abdülhamitler arasında çokça Kosova ve Priştine doğumlular var. Yani Arnavut.
Kıssadan hisse
Abdülhamit adı Cumhuriyet’in antitezi olarak düşünülebilir. Evladına bu ismi veriyorsan siyasi bir tavır alıyorsun, TC’ye (ve İ-T’ye) “hayır” diyorsun.
Kürtler, Araplar, Lazlar, Çerkesler ve Arnavutlar Cumhuriyet’i pek benimsememişler anlaşılan. Acaba neden? 

5 comments:

  1. Peki aleviler neden benimsemiş? Sünni tehdidine karşı ehven-i şer mi buldular acaba ?

    ReplyDelete
  2. Konuyla doğrudan alakalı değil ama 2. Abdülhamid'in ya da imajının Türkiye siyasi hayatında ne kadar derin bir yere (olumlu ya da olumsuz) sahip olduğunu hatırlatması bakımından iyi bir video:

    https://www.youtube.com/watch?v=Ct8NxuOF7rA

    2. Abdülhamid'in annesi Çerkesti bu arada, bu Abdülhamid/Abdülhamit isminin Çerkesler arasında popülerleşmesinde etkili bir faktör olmuş mudur bilemeyeceğim.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Oysa "Anadolu Cumhuriyeti/Respublikası" olsaydı herkes benimserdi.
    Kavimlerin karışıp kaynaşmış olduğu coğrafyamızda ırklar üstü kavramlar çevresinde buluşabiliriz ancak.

    ReplyDelete
  5. Sayın Nişanyan, üstteki yazıyla alakasız ancak klasik müzik ile ilgilenen biri olarak siz de bu tarz bir liste hazırlayabilir misiniz rica etsek? https://seyler.eksisozluk.com/ilber-ortaylinin-dinlenmesini-tavsiye-ettigi-37-klasik-muzik-eseri

    ReplyDelete