Wednesday, August 15, 2018

Türkiye neden battı?


Brezilya taşrasında haldır haldır araba sürerken bir kasaba: Comendador Levy Gasparian. Durmadık, devam ettik, ama sonradan aklıma takıldı. Kimmiş acaba?
Gasparian kardeşler 1897’de Sao Paulo’da bir manifatura mağazası açmışlar. Şüphe yok, 1895’te Abdülhamit kıyımından kaçan on binlerden ikisi olmalı. Nereli olduklarını bulamadım; ama o dönemde gidenlerin çoğu gibi Adanalı, Kayserili, Sivaslı olsa şaşırmayız. Oğul Levy, aslı Levon olsa gerek, 1895’te doğmuş. Armen’le evlenmiş. Comendador (“kumandan”) unvanını nasıl edinmiş bilgi yok: ikinci kuşak Ermeni’nin askerlik kariyeri yapması pek duyulmuş şey değil.
Comendador Levy Gasparian
1950’lerin başında (demek ki elli yaşını aşmış iken), Rio de Janeiro eyaletinin Três Rios bölgesinde, evvelce birtakım bıçkı tesisleri bulunduğu için Serranias (“Bıçkılar”) adıyla anılan yere dokuma fabrikası kurmuş. Bununla yetinmemiş, belediyenin resmi sitesine göre “büyük bir vizyonla” yörede gayrımenkuller toplayıp çalışanları için evler, apartmanlar, okullar, sinema ve kültür merkezi inşa ettirmiş. 1400 kişi çalıştırmış. “Alçak gönüllü, insancıl, neşeli” bir adammış. Kapısı her zaman herkese açıkmış. Papyon kravat takarmış. Çalışanları için her vesileyle, “hatta vesile bile olmadan” churrasco (barbekü) partileri verirmiş. Bir keresinde Rio de Janeiro’nun meşhur samba okullarından Mangueira’yı partiye getirmiş; sanırım bu olay kasaba tarihinde bir efsane olarak anlatılıyor. Kurduğu Cotonificio Gasparian futbol takımı beş defa Três Rios bölge şampiyonu olmuş. Gençleri kamu hizmetine girmeye teşvik etmiş. Yetiştirdiklerinden biri şimdi filan yerin valisi, diğeri falan yerin belediye başkanı olmuş.
1972’de Rio’da vefat ettiğinde cenazesine kalabalıklar katılmış. Kurduğu yerleşim 1991’de belediye statüsüne kavuşunca oy birliğiyle Kumandanın adını vermişler.
*
İra ile taktık kafamıza, sülalesini izlemeye giriştik. Bir başka Levy Gasparian Face’te bulundu, torunu olmalı. Sao Paulo’da doğmuş, Lizbon’a taşınmış, DJ, işyerleri için müzik düzeni kuran firması var, “Brezilya müziğini ve yaşam tarzını” pazarlıyor. Çok modern, ekonomik sıkıntı tanımadığı belli, biraz playboy. Eşi İtalyan kökenli, galiba annesi de öyle. Sayfasında Ermenilikle ilgili bir iz yok, ama Gasparian soyadlı yirmi akrabası listede. Kardeşler, yeğenler, kuzenler, Kumandan Paşanın sülalesi.
Onları inceledik. Arkadaş listeleriyle beraber belki üç dört bin kişi, modern Brezilya elit kültürünün adeta aile fotoğrafı. Hepsi son derce şık ve güler yüzlü. Yayıncı, sanatçı, akademisyen, uluslararası ifade özgürlüğü konferansı yöneticisi, doğa aktivisti, modern mimari meraklısı, rallici, yönetici, ABD’de okul, Hollanda’da konser, vb. Olağanüstü kozmopolit; eşler Alman, Japon, İspanyol, Lübnan asıllı. Ama ilaç için listelerde tek zenci yok (oysa Brezilya nüfusunun neredeyse yarısı kara veya kara melezi). Tek bir tane kavgalı, polemikli, hakaretli paylaşım yok. Çoğu siyasete değinmemiş, ama değinenlerin hepsi Partido Novo yandaşı: ilerici, çağdaş, hafif sol tınılı liberal parti.
Toplam otuz Gasparian arasında Ermenice bildiğini belirten yok. “Ermeni” konularına ucundan dahi değinen yok. Kusursuz bir asimilasyon örneği sanırım. Buna karşılık Brezilya’nın ve dünyanın dört yanına dağılsalar da klan dayanışması tükenmemiş görünüyor; sık sık layklaşıp haberleşiyorlar.

Düşünüyoruz: Türkiye kültüründeki o çirkef damarın kışkırttığı tepki olmasa benim bugün Ermenilikle ne bağım kalmış olurdu? Kimin kalmış olurdu?
*

Arayınca bulunuyor. Harputluymuşlar, yani Elazığ. İki kardeş bir müddet Brezilya'ya çalışmaya gitmişler. 1894'te Harput'a dönmüşler. 1895'te Harput katliamlarından canlarını kurtarıp ailece Sao Paulo'ya taşınmışlar. https://tamarnajarian.wordpress.com/.../armenians-in-brazil/
Kumandanın kardeşi olan Gaspar Gasparian (1899-1966) dünyaca ünlü fotoğrafçı. Foto-kübizm akımının kurucusuymuş. Fotoğraf alanında 20. yy'ın sayılı öncülerinden diyorlar. http://gaspargasparian.com/fotos.html
Yeğen veya kuzen çocuğu olan Fernando Gasparian (1930-2006) demokrasi mücahidi, 20. yy ikinci yarısında Brezilya'nın en tanınmış yayıncısı, siyasetçi, parti kurucusu, kingmaker. 1960-70'lerde Brezilya, bir, dependency teoricileriyle, iki, liberation theology'cileriyle meşhurdu. İkisinin de baş yayıncısı Gasparian'mış. https://www.independent.co.uk/news/obituaries/fernando-gasparian-421600.html

51 comments:

  1. Çirkef damar dediğinin bence adını doğru koyup sık sık kullanmak gerekiyor: Türk ırkçılığı. Adı konulup kötülüğüyle teşhir edilmeden o toplumun düzelmesi, kendi tarihiyle ve geri kalan insanlıkla barışabilmesi mümkün müdür?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Türk ırkçılığı, gavur nefreti, devlet tapıcılığı, kapitalist düşmanlığı, genelleştirilmiş yıkıcılık, feminizm vs.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Mehmet ali küçük Evet var söyledikleriniz. Zehirlenmiş gibi bu toprağın insanı konu kendi gibi olmayan olunca. Peki anadili Türkçe olmayan diğerleri çokmu farklı. Uzatmadan; bu toprağın Kürdü ya da yanıbaşımızdaki Ermeniler, onların komşusu Azeriler hepsi nefret sahibi değiller mi? Tüm ihale anadili Türkçe olanlara kalırsa sizlerin söylediklerinize güvenim kalmaz. Ortada devlet(topluluk) ve yarattığı vatandaş sorunu var.

      Delete
    5. Sayın Oğuz, Türkiye'de olan şeyin Arapçılık olduğunu söylemeyin lütfen, özellikle kendini sol ve laik addeden cenahta ağır bir Arap nefreti bariz iken. 5 ay boyunca Balat'ta mülteci çocukları ile beraber gönüllü olarak çalıştım. Çalıştığım çocuklar mahalledeki lise yaşlarında gençler tarafından "bu ülkede ne işiniz var" diye tartaklandılar, bir tanesinin anlattığı kadarıyla mahallede daha önceden iki tane mülteci de bıçaklanarak öldürülmüş. Bahsettiğim çocuklar daha 7-8 yaşlarında. Mahallede mültecilere polis garantörlüğünde uyuşturucu satan bir internet kafe sahibi de var, cebini doldurarak bir işe yaramaları gerektiğini söyleyecek kadar yüzsüz. Bu Balat gibi sağcı-İslamcı bir mahallenin durumu.

      Bugün hükümet kadrolarının yaptığı şey İslamla sulandırılmış Türk ırkçılığı; koltuklarını korumak uğruna ılımlı-islamcılıklarından ülkeyi 70 yıldır mahveden ülkücülük maskesine büründüler. Bana sorarsanız İslama olan tavrınız sizi böyle bir yorum yapmaya yöneltiyor, hükümetin kendi çizgisiyle uyuştuğu Müslüman Kardeşler ideolojisini tüm Orta Doğuya pazarlama tutkusundan bahsediyorsanız ayrı tabi. Fakat 'bu ülkede' ateist Türkçülerin Müslümanlara ve Araplara, Ülkücülerin Kürtlere ve Araplara ve Alevi Türklere, Kemalist cenahın genel olarak Orta Doğu'ya duyduğu nefretin açıklaması "Arapçılık" veya "İslamcılık" değil.

      Türkler Türkiye'de başka kimliklere sahip insanların yaşadığı baskıyı görmekte veya anlamakta sorun yaşıyor. Bu biraz kalabalık olmalarından, biraz sorunun kaynağını oluşturan insanlarla aynı kimliği paylaşmalarından, en büyük oranda da devlet ve medyanın bu baskıyı saklamak için harcadığı efordan kaynaklı. Eğer siz kendi kimliğiniz için böyle bir kavmiyetçiliği gerek görmüyorsanız ne mutlu size, ama Türkiye'nin geneli böyle bir tavırda.

      Bu arada aşağıdaki adsız için harcadığınız çabayı takdir ediyorum, fakat bence uğraşmak gereksiz. Şahsın Y-Haplogrupların harflendirmeleri üzerinden ırkçılık yapacak kadar kıt bir genetik bilgisi var. İlk ve son yorumunda bile çelişiyor, birinde kültürel ırkçılık diğerinde genetik (Haplogrupsal?) ırkçılık yapıyor.

      Delete
  2. Evet maalesef önyargı ve duygular üzerinde
    Ve gerçekliği olmayan nefret üreten sıfatlar, şeytanlaştırmalar nedeniyle medeni insan gibi ortak yaşama duygumuzu yitirdik.
    Battık, batıyoruz ve batacağız.
    Ne zaman düzeliriz konusunda umut ve tahminde yok.
    Söz bitmiş eylem zamanı
    Önyargısız ve dürüstlükle hayata başlamak dileğiyle. Herkes için.
    Herkese geçmiş olsun.
    Selamlar

    ReplyDelete
  3. Sayın Nişanyan; eminim ki sizde farkındasınız dır, Evet ! Ermenilikle sizin bir bağınız kalmazdı o zaman, Lakin bu sefer de Türklük ile bir bağ kurulmak zorunda kalınırdı. Bu iş "yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal" misali bir şey. Maalesef var oluşun dan beri Homo Sapiens canlısının bu ıssız ve tehlikeli gezegende hayatta kalmasının en önemli payelerinden biridir grup ve topluluk halin de yaşamak ve bu başarı getirdi bu türe,Grupluk ve toplu yaşam belli tarihi bir dönemeçten sonra Irk ve aynı tür vb. üzerinden günümüz haline başladı ve saflar sıklaştı ve en nihayetin de içine dil ve kültürü de alarak Millet ve halk sıfatı ile yoluna devam etti. Bu maalesef elimizde olan bir şey değil "Evrimsel süreç" bu yönde karar kıldı ve bunu bize kabul ettirdi. Evrim iyi veya kötüyü aramaz,şartlar ne olursa olsun,hayatta nasıl kalırım ona bakarım dedi,Ermenilik artık sizin iç güdünüz'dür ve bu sizin var oluşunuzdur, sizin de elinizden bir şey gelmez. Saygılar.

    ReplyDelete
  4. Bu üst akıl nasıl bir şeytani akılsa kimi? kimle? düşman etmek istediyse etmiş. Bence bu ülke Ermenilerle, rumlarla, tüm bu topraklarda yaşayan etnik milletle iç içe yaşayınca daha güzel olurdu. Ama bu kin sadece bu topraklara ekilmemiş. Gidin bugün Rodos'a Türk olduğunu söyleyemeyen, asimilize edilmiş dışlanmış binlerce Türkün kederi ve hüznü aynı şekilde orada yaşanıyor..

    ReplyDelete
  5. Açıkça Harputlu Gasparyan Levi (Levon) nin 3. nesil soyundan arkaya kalan bir Ermeni soy adından başka bir şey değil.
    Ne kimlik derdindeler ne dolma baklava kaygısında.
    Paşa paşa miraslarını yemek ile meşguller.
    Soru şu : bu bir asimilasyon mu ? Nişanyan veya Kavafyan neslini devam edecek soy sop, babalarının dedelerinin geçmiş tarihi ile ilgisiz kalırsa bu bir asimilasyon mu umursamazlık mı katledilenlere saygısızlık mı ?
    1915 soykırımını, 1894-1896 Hamidiye Ermeni katliamlarını bilmiş bilmemiş olmaları hayata devam etmelerine sorun yaratıyor mu ?
    Yoksa ninemin dediği gibi Bir millet ölmek istemiyor ise onları öldüremezsiniz “Երբ ժողովուրդ մը չ՛ուզեր մեռնիլ, չի մեռնիր” ve devam ederdi “Թէ մայրդ անգամ մտքէդ հանես, քու մայր լեզուդ չմոռնաս”:
    C'est la vie ! il faut accepter le sort humain.

    ReplyDelete
  6. Türkiye cumhuriyeti, Osmanlı bakiyesi Sünnileri bir ulus devlette toplama projesi olduğu için çok sesliliğin getireceği tüm iyiliklerden de mahrum kalmış.
    Sadece gayrimüslimler değil, Alevi, Zaza ve Kürtler de özgürce kendilerini ifade edemedikleri ve fazlaca siyasetle uğraşmak zorunda kaldıkları için ne sanatta ne mesleki derinlik gerektiren alanlarda yeterince sofistike olamıyorlar.
    Bunu, büyük şehirlere göçüp asimile olanların başarılarında görmek mümkün.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köy kent ilişiğiyle alakalı olabilir bu durum. Sürecin kendini ifade edemeyenlerin aleyhinde geliştirildiğini kabul ediyorum ancak kentleşmek aynı zamanda ulaştığınız derinliğin milliyetinize mal edilmesi saçmalığından kendini alıkoyar. Einstein hangi çalışmasında yeşerdiği memleketten, ailesinden miras dininden bahsetti?

      Delete
  7. Bu durum biraz da Brezilya'nın kendi kültürel dokusuyla ilgili olsa gerek. Fransa'da yaşadığım dönemde orada bulunan Ermeni diasporasının köklerine fazlasıyla bağlı oldukları ve sıklıkla bunu dile getirdikleri dikkatimi çekmişti.

    Bunun dışında Türkiye'nin temel sorunu aşırı doz hamaset bağımlılığı ve bunun yan etkileri. Hamasete bulanmadan herhangi bir toplumsal sorun dile getirilemiyor, herhangi bir görüş ileri sürülemiyor, herhangi bir siyasi tartışma yapılamıyor vs vs...

    ReplyDelete
  8. Basligi oldukca begendim. Bugun Turkiye'nin icinden gecmekte oldugu katastrof haliyle tam uyumlu duruyor.

    ReplyDelete
  9. Aşılmaz bir suskunluk duvarı bu iki halkı Turk ve Ermeni halklarını birbirinden ayırmakta. Bu duvarı yikmak istemiyorlar, o çirkef damarın kışkırttığı tepki ile hic bir zaman yıkılacağa benzemiyor.
    Yıkılsa bile ne benim ne sizin ömrü yeter Yıkılsa bile yerine aynı mekanizma Kürtlere karşı işletilmekte.

    Ermeni halkı arkasında eserler bırakan bir karaktere sahiptir
    Sevanın bıraktığı gibi
    ortak araştırmanızı büyük bir keyif ile okudum
    Janet Alis
    Atina
    (bu yorum yazma işlerinde yeni olduğum için Anonim neymiş anlamadım)
    Kalemine sağlık Sevan

    ReplyDelete
  10. ^Osmanlı Devleti, bu ülkenin başına gelmiş ağır ve ölümcül bir hastalıktır. Hâlâ o hastalığın sonuçlarını yaşıyoruz.^ (Sevan Nişanyan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parçalı bakmamak ve vicdanlı olmak lazım.
      Slogan ve hayali Osmanlıcalardan hariç olarak bir dönem en az üç yüz yıl süper güç olarak dünyayı iyi idare etmişler.
      Bu konuda Ortadoğu tarihçisi Bernard Lewis in eserlerine de bakılabilir
      İyi dileklerle...

      Delete
  11. Bu ülke bireylerinin yurttaş olamama ve
    Sorgulamama sorunu en büyük sorunu ve felaketidir.
    Mirasın hiç etkisi yok diyemeyiz.
    Ama bugün yaşananlar çok farklı
    Sevgilerle...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahmet bey, "Osmanlı ağır hastalıktır" vs. elbette abartı, daha doğrusu bir gerçeğin altını çizmek için vurgusu artırılmış bir cümle. Ama "bireylerin yurttaş olamaması"nın altın yatan şey tam da o hastalık değil mi?

      Delete
    2. Kumandan Levy "yurttaş" olmuş. Okul, futbol takımı, barbeküler, şehre adının verilmesi bunu gösteriyor. Ama altta yatan asıl faktör bence yurttaşlık değil özgürlük. Büyük projeler tasarlayabilme imkanı. Bir de adamın adını şehre veren kadirbilirlik ortamı.

      Delete
  12. Yazınızı tam olarak anladığımdan emin değilim ama anladığım şekline eleştiri getireceğim. Ermenilerin yetenekli ve çalışkan, yaptıkları işlere değer veren insanlar olması üzerinden türkiye'de ermeni'ye yönelik çirkef damarın türkiye'ye kaybettirdiğini söylüyorsunuz. Bu çirkef damar tam da bu yüzden var zaten. Türkiye'deki pek çok ırkçı olmadığını iddia eden insanın yaptığı temel şeylerden biri de bu. Yetenekli Ermeni kartını oynamak. Mesela Ermeni olduğundan şüphelendikleri birine bağışladıkları sevginin yanında mimarlık, mühendislik gibi meslekler yakıştırmak ama asla sözünün, emeğinin öznesi olmasını politik bir sözünün olmasını, mesela bu ülkeyi yonetmesini istememek. soykırım diyenlerce bile Ermeni 1915'e hapsedilerek öldürülmüş, yeteneklilerdi olsalardı bu ülke böyle olmazdı denilerek bir yandan da asla söz hakkı olabileceği düşünülmeden "benimsenen" insanlar olarak dillendirilmişler. Bir nevi "beni affet,yoksa çekeceksin" kafası. Bunun dışına çıkabilen çok az insan gördüm. Onlar da zaten hakikaten politikadan falan uzak kendi halinde insanlardı. Yazınızı eleştirmemin sebebi şu; Asla arzulamadıkları bir dürüstlük ve işini iyi yapma, sahiplenme düsturu olmayan insanlara Ermeni de şöyle yetenekli böyle iyiydi demek zaten bu nefret dolu ortamda Ermeni'yi daha da tek boyutlu hale getiriyor. Bahsettiğiniz durumların feodal zihniyetle modern ulus devlet kafasının ortak hedefinde kalma tezahürü olduğunu düşünüyorum.

    ReplyDelete
  13. Hem bizat Hem internet üstinden Brazilyalı insanlarla tanırım. Onlarda bildiyiniz gibi milliyetçilik yok. Amerikallarda acık var mesela. Brazilyalıların vatanperverlik var ama tam aynı değildir. Bence öyle daha güzel olabilir. Sevan bey saygilarımla.

    Şuayıp Şanveren

    Erdemli, Mersin

    ReplyDelete
  14. Türkiyede bu şekilde potansiyeli olan birsürü genç var, yani yurtdışında yaşasa gayet başarılı olacak, astronomiye aşırı meraklı fakat babasının zoruyla mühendislik okuyan, basketbol hayranı spor teknikleriyle yatıp kalkıyor fakat gene annesinin baskısıyla tıp okuyan birsürü gencimiz var, bunlar da Gasparian ailesi gibi eğer yurtdışında yaşasalardı gayet başarılı olabilirlerdi, e o zaman bu ülkede doğmak bizim suçumuz mu? ermeni de olsa türk te olsa hepimizin üzerinde baskı var, ermenilerin gördüğü zulmü aslında bizde görüyoruz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Şüphesiz var, inkar etmek aklımdan geçmez. Kimseyi suçlamak da değil maksat. İki not sadece.

      1. "Ermeni karakteri" diye bir şey sahiden var. Yıllardır onu gözlemliyorum ve anlamaya çalışıyorum. Elalemin ülkesinde başarılı olmuş "tipik" Türk ile "tipik" Ermeni farklı işler yapıyor. Sonuçta milli kültür bir iki kuşakta oluşan bir şey değil, arkasında yüzyıllar var.

      2. Adamın adının şehre verilmesi çarpıcı bir detay. Türkiyede olmaz, Avrupa ülkelerinde de pek olmaz, hatta ABD'de olmaz. Yazı belki Ermenilerden ziyade Brezilya'ya dair.

      Delete
    2. Sayın Nişanyan; Karakter farkı olması normal, Her ne kadar bir kısım ortak genler varsa da,Arada baskın Dominant genlerin farkı var (R1b Ermeni - J2 Türk) üstüne Dil ve Din farkı.

      Ermeni halkı, Yunanlar dan ve Türkler den, karakter olarak daha fazla disiplin ve çalışkanlığa sahiptir.

      Ermeni toplumun en sevmediğim yanı aşırı devlet düzencisi olmaları, Şeytana ve Tanrıya tapınmanın bin mislini Devlet denen aygıtlara ve sistemlere uygularlar, ve devlet sistemi içinde olmayı her zaman severler. Antik çağlar da büyük imparatorluk kurmaları ve büyük merkezi imparatorlukların merkezinde yaşamaları bunda muhakkak etkilidir.

      Siz bakmayın ! Türklerin devlet tapınmacısı görüntüsü vermelerine, Devlete uzaktırlar, uzaktan uzağa sayar ve severler vede uzak durmayı arzularlar.Garibim Kürtler ise devletten zaten anlamaz.

      Delete
    3. Sanırım yine ben... J2, Ön Asya'daki çoğunluk haplogruptur. Yalnız Türk ve Yunanlılarda değil, Ermenilerde de çok rastlanır. "R1b Ermeni, J2 Türk" yargısı epey yanıltıcı olabilir. Mesele, Türklerin ön-Asyayı büyük çapta asimile ederek kendine kalabalık bir tebaa yaratmasıdır. Yoksa Orta Asya ve Hazar civarındaki asıl Türklerde R1a ve R1b yüzdesi, Ermenilerdekinden çok çok daha baskın durumdadır. Zaten olay da burada: "yönetici R1 Türkler, Ön Asya'yı ele geçirip herkese Türk dedirtmiş (ki çoğu J2). R1b Ermeniler ise daha kapalı bir toplum yaratarak R1b grubu özelliklerini muhafaza etmiş. Aşağıdaki "Ömer Faruk" adlı yorumcunun bahsettiği gibi Araplar & Yahudilerde de benzer bir durum var. Gazeteci teolog düşünür Muhammed Esed bir yazısında (kendisi Yahudi asıllıdır), asıl öz Arapların soylarının tükenmiş olduğunu iddia ediyordu. Belki de öz Araplar da R türevi idi. Ama artık J1 olarak biliniyorlar. Yahudilerde ise sanırım Orta Doğu'ya has bir R1b türevi çok yüksek olmasa da mevcut, yani muhafaza edilmiş.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. Memo Bey merhaba, Öncelikle Haplogruplar toplumların tarihlerin'den bağımsız olarak ele alınamaz, Haplogrupların, toplumlar da var oluşları ve yahut sirayet etmeleri tarihi süreçleri ele alınarak yorumlanırsa daha da mantıklı olur,

      R1b ve R1a nin Orta Asya da olması ayrı bir konudur.Konumuz Anadolu Türkleridir.

      Haplogruplar millet isimlerin den bağımsızdır fakat geçmişsel temsiliyet boyutu vardır ve bu Haplogrup adlandırmaların da kullanılabilir. Örneğin R1b- İtalo/celtic -Germanic, Armenian ve Tocharians) olarak adlandırılır bir bağlantı olaraktan ve bu tanımla'da güzel bir şeydir.

      R1b ve R1a nin orta Asyada yaşayan bir kısım Mongoloid ırk ve toplumlar da olmasının nedenini ve tarihi serüvenini görmezden gelmeniz, bu işlere, ya hayalperest yaklaştığınızı yada bilmediğiniz sonucuna vardırıyor beni, kusura bakmayın.

      Hele hele ! kesinliği olmayan ve genetik ve Tarihsel anlam da çokça iddialı olan kurucu unsur lafını kullanmanız oldukça manidardır .

      Bölgenin Türkic kabileler den önceki ilk sakinlerinin R1a ve R1b li (İskit Saka alan) Soğd, Tocharian,Slav vb. Hint-Avrupalılar olduğunu görememek ! Orta Asya ve Uygur bölgesini günümüzde bile, bir bütün olarak tek bir köken den geldi diye zannetmek ve sandırmak. Bölgede günümüz de bile yaşayan tam Kafkasoid İrani/Tacik dilli ve kökenli İnsanları kızıl saçlı Beyaz tenli Uygurlar ve Türkler diye etiketlemek.

      Hint-Avrupalıların bir kısımının bölgede Mongoloidleşme süreçlerini atlamak. vede bölgede yaşayanların tamamını bu çağda bile Mongol ve Türki sanmak. Zaten sıkıntı hep burada ! ve buna mükabil üstüne bir de, Orta Asya daki R Y-dna Haplogurupları'nın gökten geldiğini zannetmek, Hunların dillerinin ne olduğu bilmeden vede Hunların bir millet değil Milletler Federasyonu olduğunu unutmaya çalışarak, hemen Türki kulp ve isimler takmak, son derece yanlıştır.

      Örneğin Orta Asya toplulukların da görülen ve doğum yeri Batı Asya, bereketli hilal ve Sami konuşan halklar olan vede kuzey batı İran da 9000 bin yıllık örneklerine rastlanan J Haplogrubu bile Oxus Uygarlığı dönemin de Hint-Avrupalıların doğu İran ve Afganistan üzerinden verdirdiği göç sebebiyeti ile Kuzey Orta Asya ya ve Uyguri bölgelerine ulaştığının resmidir.

      Sonuç; Bugün Türki dili konuşulan bölgeler belkide en geniş etnik mozaiklere sahip bölgelerdir.Orta Asya, Anadolu ya kıyasla bile daha fazla Mozaik barındırır belki de.

      Delete
    8. Devam...
      Sonrasın da da tüm bu genetik uyumlu Tarihsel kaynaklı gerçeklere kızıp "biz Evrupalı Cevurların Oryuntalist bakış açıları ile yazıp çızıp araştırdıkları şeylere inanmıyoruz" deyip Kahkahalar atmak:)) "Biz Türküz.. biz Daciğiz.. ve Müslümanız... naraları atarak, bol köpüklü Ayranları mideye devirip Psikolojik sarhoşluklar yaşamak...

      R1b, 26.500-19.000 yıl önce ortaya çıkan ve Paleolitik dönemde Kuzey Rusya ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde dolaşan bir Mamut avcısı kabilesine aittir ve Hint Avrupa dilleri ile ilişkilidir.

      Bu Mamut avcıları günümüz Kızılderilileri'ndeki, batı Avrasyalı genetik imzalarında olma sebebidir. Hatta ilk Amerika yolcularının için de Beyaz Kafkasoid Avrasyalıların da olduğunun kanıtıdır.

      10.500 yıl öncesinden başlayan ve sonrasın da devam eden Avrasyalı sığır çobanlarının göçü ile Magrib bölgesi ve Kameruna kadar ilerlemiştir.

      Yani bakınız ! Afrikada ki R1b nin bile bir iz sürümü var, Y-dna Haplogrupları, öyle bir şey ki !öyle hop diye oluşmaz. Hani, R Afrikada bile var ! diyenlere gelsin ! bu tarihsel göç ve genetik neden.

      Bundan dolayıdır ki artık hayalperestlikler sona ermiştir. artık geçmişe yönelik tarih hikayeleri çizdiğimiz de, veriler her şeyi ortaya döküyor. Sağol'sun modern biyoloji bu dalavere işlere son verdi, artık kimse yalan söyleyemiyor "İnsan yalan konuşur, kan doğruyu söyler" (Fenotip) Nazi lafını, maalesef haklı çıkarttı genetik veriler.

      Fakat halen daha 3 sınıf akademisyen ve araştırmacı kişilikler, özellikle Türkiye de güneş dil teorisi boyut ve seviyesin de değerlendirmelerde bulunarak, bu işlerden anlamayan ve dahi konuştuğu dilin hangi dil ailesine ait olduğunu bile bilemeyen cahil kalabalıkları kandırmaya yönelik algı ve yalanlarının olmasıdır. Bir örnek vereyim "bir ortalama Kürt ile konuşurken sormuştum.. Kürtçe hangi dillere yakındır hangi dil ailesinden dir? Vala dedi Kürtçe Müslüman dilidir. Arapça'dan gelmiştir! alın buradan yakın böyle bir İnsanlık var tüm Dünya da.

      Proto-Arapların R olduğunun 4.el bir kaynak kişi olarak'tan,Gazeteci Muhammed Esed önermesi ise tam bir yanlışlıktır.Esed; ağırlıklı J1 olan orjinal Araplar münasebeti ile Muhtemel kuzey Semitic j2 ve E1b1 Natufian Levantenlerini kastediyordur bilmeden, sonradan ve orijinal Arap olmayanlar diye. Saygılar.

      Delete
    9. Anatolians Y DNA Haplogrups Magazin dedikoduları
      -----------------------------------------------------------

      R1b,Herkesin istediği şey, Rönesans,Medeniyet ve teknoloji kurucuları Ve beyaz üstünlüğü.

      R1a, R1b nin kuzeni ve Beyaz soy olması bir yere kadar yeterli. Biz aryanız...

      J1, Arap ve Yahudi gibi bi şey, malum bölgenin geri halleri, Utanma (alt ve yan şubelerine mana vererek kaçış ve sıyırma.

      J2, J1 in doğurmayıp zıç.....ğı, Orta doğulu hızlı büyümüş çocuk, (Katranı kaynatsan olurmu şeker,) hep kahır, hep kahır, Utanma (alt ve yan şubelerine mana vererek kaçış ve sıyırma.

      E, Kıvırcık saç, kalın dudak, Kuzey ve orta Afrikalı tekne göçmenleri, Natufian,İntihar (alt ve yan şubelerine mana vererek kaçış ve sıyırma.

      G, Bir zamanlar ilerlemiştik gibi ve sonra durduk gibi, kuzeyli sayılır, R lerin olduğu yerlere yakın gibi.Kafkasyalı...

      T, Kim ki?


      ve Alfabenin geri kalanı, umurun da değil kimsenin.

      Delete
    10. This comment has been removed by the author.

      Delete
    11. This comment has been removed by the author.

      Delete
    12. This comment has been removed by the author.

      Delete
    13. @Oğuz
      ""Ataylılarda %92,"" R1a mı? bu tartışma bitmiştir. daha oranlar dan haber yok, Mtdna oranlarından hiç bahsedilmemiş Tarih ve genetik bilimine karşı aykırı hayaller dizdirilmiş.

      Bilmeyenler için herkese bi not:
      mtDNA ve Y-DNA Haplogrupları her bir insan da bir adet bulunur

      Delete
  15. Evet Ermeni Karakteri diye bir şey var, bilimde sanatta kendilerini gösteriyorlar, hatta dünyaca ünlü kendi tarzları olan ermeni metal grubu bile var, fakat bunun sebebi tabi ki Ermenilerin doğuştan üstün olması değil, bu karakteri oluşturmalarının da bir sebebi var, belki de Ermeni Anne ve Babalar çocuklarını daha özgür bırakıyorlardır, çünkü Türk gencinin en korktuğu kişi babasıdır, biz Türkiyede yaşayan insanlar olarak saçma sapan kurallara bağlı yaşıyoruz ve bu kuralların saçma olduğunu düşünen birsürü insan olmasına rağmen korkudan konuşamıyorlar, kalabalık olmak iyi bir şey değil, benzer şekilde yahudi-arap karşılaştırması yaparsak yahudiler çok daha üstün gelir, belki de azınlık olmak daha avantajlıdır, veya dediğim gibi biz baskıcı yetiştiğimizi için özgüvenimiz çok düşük oluyor ve karakter özelliklerimizi ortaya çıkaramıyoruz. Ermeni bir yakın arkadaşım olmadığı için kesin konuşamıyorum fakat olmasını çok isterdim, farklı kültürleri tanıdıkça her kültürün avantajları ve dezavantajları olduğunu görüyorum, mesela Çinliler organize bir şekilde büyük kitleler halinde kurallara uyarak çalışabilmelerine rağmen esnek düşünemiyorlar, kurallar saçma bile olsa eleştirmeye pek tenezzül etmiyorlar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana babalarla açıklanabileceğini sanmıyorum. Kökleri daha derinde olmalı. Bir tarafın yüz yıllardan beri kendini Devlet'le özdeşleştirmesi ve bunun getirdiği olumlu/olumsuz eğilimler (kibir, emeksiz başarı beklentisi, egemen pozisyonda seçkinleşen ama öbür türlü dağılan kişilik yapısı), öbür yanda yine yüz yıllardan beri emeğinden başka hiçbir güvencesi olmamış bir toplum.

      Sorumlu yöneticilik pozisyonunda mesela Türkler açık farkla Ermenilerden iyidir. Tırnağıyla kuyu kazmak gerektiren işlerde hemen her zaman dökülürler.

      Delete
    2. @ Sevan Nişanyan

      Dünyada yöneticilik pozisyonunda gayet başarılı Ermeniler yok mu, Türklerden çok mu iyi yöneticiler çıkıyor? İnanın anlayamadım. Bu son cümleyi örneklendirerek açmanızda fayda var.

      Delete
  16. Uzun ve bilgilendirici olmuş hocam teşekkürler.

    ReplyDelete
  17. Turkiye'deki herkes cok takiyor bu isleri, yok orta asya turkuyuz, yok efendim yorukmusuz biz, ermeniyim, kurdum, anam turk, babam ermeni, annanem rum'mus vs.vs.

    Kendinizi dusunun, bu konulara kafayi takip, bir zumre veya devlet ile hesaplasma derdine dustugunuzde mi daha productive oluyorsunuz yoksa en iyi yaptiginiz seye tam konsantre oldugunuzda mi?

    Levy Gasparian Bey'e zaten binlerce kisi saygi duyuyor belli ki ama yeni tanidigim bir kimse olarak benim de saygimi kazandi. Cunku belli ki önceki yuzyilin problemlerine kafayi takmak yerine cevresindekiler icin yeni yuzyili sekillendirenlerden olmus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bu konulara kafayı taktığımı söyleyemem. Ama tuhaf koşullarda üç defa ülke değiştirmiş biri ister istemez bazen düşünmek zorunda kalıyor. Ayrıca kültürel miras gerçek bir şey ve anlamaya çalışmakta fayda var. Fayda olmasa da ilginç.

      Delete
  18. Hocam merak ettim, nedir yorumlarin yayinlanma oranlari?

    ReplyDelete
  19. Üstadım konudan müstakil mail adresinizi nereden bulabilirim acaba. Sosyal medya üzerinden bir yanlış anlaşılma olduğu kanaatindeyim. Durumun izahatini yapabilmek için mailinize ihtiyacım var. Teşekkürler

    ReplyDelete
  20. Yetişmiş insan gücünü sırf Türk ve Müslüman değil diye öldüren veya süren ilerici ve aydın hareketimiz sağolsun.

    ReplyDelete
  21. Sevan Bey, blogunuzda, yeni yazıların linkini eposta ile gönderen abonelik butonunu göremedim. Çok pratik bir uygulama, tavsiye ederim. Bildiğim kadarıyla blogspotta böyle bir özellik var.

    ReplyDelete
  22. Açılım zamanı Kürtçe kaset ve müzikler serbest bırakıldı, Kürtçe albümler satılmaz oldu ilgi çekmez oldu. Buda bir gerçek,

    Spitakçı Hayko'nun Ala Yar şarkısı Anadolu nun tüm şehirlerin de bangır bangır 2 yıldır çalıp dönüyor cafeler de ve arabalar da. Demek ki Çomar devlet kışkırtmasa, İnsanlar Ermenice veya Kürtçeye hasret ve sevdalı.

    https://www.youtube.com/watch?v=RbghjAjAFpA

    ReplyDelete
  23. Sevan bey, şaka olsun torba dolsun diye sormuyorum.

    Ekonomiden anlar mısınız?

    Sizce, Türkiye ekonomisinin gidişatı nasıl?

    ReplyDelete
  24. Askeri görev nedeniyle Comendador olmamış muhtemelen:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Comenda

    ReplyDelete