Tuesday, July 2, 2019

Hintavrupa yenilendi


Umut Akkoç ile 2013’te Linz’te kısaca tanışmıştım. Frankfurt’ta olan Mesut Asmên Keskin’le birlikte Zazaca Etimoloji Sözlüğü üzerinde çalışıyorlardı. Bir iki konuda fikrimi sordular, yardımcı olmaya çalıştım.
İki yıl kadar önce Umut Nişanyan Sözlük’te Hintavrupa Anadilindeki etymonlarla ilgili bazı hatalar gördüğünü, düzeltmek istediğini yazdı. Buyur dedim. İki haftada biter dediğimiz iş iki yıla yayıldı. Umut dönem dönem manik bir yoğunlukla çalıştı; bazı günler onu aşkın mail attı. Sonuçta sözlükte yer alan 1687 adet Hintavrupaca örnek ince süzgeçten geçirildi. En önemli kalem olarak gırtlaksıllar (laryngaller) teorisi doğrutusunda nihai köklerin yazımı düzeltildi. Yanısıra Mayrhofer (Etymologisches Wörterbuch des Altindoarischen, Heidelberg 1986-2001) doğrultusunda İrani ve Hindi kaynaklarda epey düzeltme yapıldı. Don Ringe’nin Proto-Germenceye ilişkin çalışmasından (From Proto Indo European to Proto Germanic, Oxford UP 2006) istifade edildi.
Ekteki tabloyu Umut üç hafta önce göndermişti. Geçen hafta hazır Tavit’i adada yakalamışken tabloyu server’a aktarma işini ona yıktım. Dün gece itibariyle 1600 küsur adet Hintavrupa referansı güncellenmiş Nişanyan Sözlük hizmetinize sunuldu.
Şimdi Umut Akkoç’un bu tabloyu uzun bir makaleye, hatta ayrı bir kitaba dönüştürmesini bekliyoruz. Türkçe özelinde bugüne dek benzeri yapılmamış bir iştir. Farsça, Yunanca, Latince, Fransızca, Eski Germence, İngilizce, Almanca ve diğer HA dilleri üzerinden Türkçeye giren tüm PHA köklerin en güncel akademik literatüre uygun olarak yapılmış dökümüdür. Her bir aktarım kanalında gözlemlediğimiz fonolojik değişimler sistemli olarak tanımlanıp belgelense, kompleks alıntıların morfolojik yapısı üzerine birkaç söz eklense, bırakın Türkçeyi, uluslararası sahada ilgi çekecek bir eser çıkar ortaya diye düşünüyorum.
Teşekkürler Umut, teşekkürler Mesut, teşekkürler Tavo.
Tablonun tümü ekte. Kırmızı satırlar bende bulduğu ve silinmesini önerdiği yanlışlar. Sarılar kesin mutabakata varamadıklarımız. Yeşiller Umut’un ekledikleri.

https://drive.google.com/open?id=1HndmwjORMrn9gggWwAupuau-6AryL2b5
Hintavrupa update - Umut Akkoç

9 comments:

  1. umut akkoc et al, tebrikler emeginize saglik. Ama hocayi dinleyin, sikin biraz, usenmeyin, ertelemeyin kitap midir makale midir yapiverin. yarina obur gune yatirim olur. (bu isler boyle.) Hazir hoca da yardim sozu veriyor, bulunmaz firsat.

    Nisanyan hocam, patreon hesabi hayirli olsun. Yanliz patreonu blogunda bir tanit. neden ve nicin para istiyosun acikla biraz. gerekli, adilce istenen para, millet verir. yeter ki, "artanı da kendime cep harçlığı yaparım. Ne iyi olur!" gibi ifadelerle meseleyi sulandirma. (bu isler de boyle.) Haydi size iyi gunler, kolay gelsin...

    ReplyDelete
  2. Değerli Nİşanyan,
    Sizden bir dileğim var.
    Giresun-Görele ilçesinin bir köyünde iki yıl öğretmenlik yaptım.
    Adı: Zantara...
    Kökenini merak ediyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
    Saygılarımla selâmlarım.

    ReplyDelete
  3. Hocam bu haftaki potcastda yabancı ülkelerin basınında Harf devrimi ve Dil devrimi konusu olsun.Adamlar kendi köşelerinde müthiş teşhisler yapmışlar
    Türk dil kurumu ve Tarih kurumu ciddi ciddi atmasyonları için 200 bin dolardan fazla para harcamış.Anlaşılan Bilimin canını okumakla kalmamış paranında içinden geçmişler. https://www.academia.edu/36274914/Amerikan_Bas%C4%B1n%C4%B1nda_T%C3%BCrk_Harf_ve_Dil_Devrimi

    ReplyDelete
  4. İyi günler sizden bir ricam olacak Yunanca gibi ve diğer dillerdeki dişi erkek yansız ayrımı nasıl ortaya çıkmıştır bu konu ile birkaç şey söylerseniz sevinirim,saygılarımla!

    ReplyDelete
  5. Baskça ve Ermenice birbiriyle akrabamıymış ne?!

    http://www.bbc.com/travel/story/20190603-the-surprising-story-of-the-basque-language

    ReplyDelete
  6. Hocam merhaba kocaeliye bağlı karamürsel/kızderbent köyü pomak yerleşimi olarak kaydedilmiş.Ben de kızderbentliyim fakat pomak oldugumuzu ilk kez sizden duydum.Köyde hiç pomakca da kullanılmıyor.Bilgiden emin misiniz ?Yardımcı olursanız sevinirim

    ReplyDelete
  7. hocam iki haftadır neredesiniz

    ReplyDelete
  8. Hocam, son parağrafta bahsettiğiniz şey yapılamaz mı ? Bunun için nasıl bir organizasyon gerekli ? Hayalinizdeki gibi bir eser ortaya çıkarmak için. Tabloyu bende indirdim bu arada teşekkür ederim.

    ReplyDelete