Tuesday, July 16, 2013

Şirince’de Din ve Akıl semineri


35 yorum:

  1. hocam bu boyle her sene olur mu yoksa bu sene icin mi yalnizca?
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. Başarılı olursa tekrarlarız elbette.
  2. Sevan abi, eğer mümkünse Dücane hoca ile birlikte Mahmud Erol Kılıç hocayı da davet ediniz. Her ikisi de hem entelektüel alanda hem de kendi alanlarında oldukça yetkinler. Edip Yüksel standartlarının çok çok üstündeler.
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. Kesinlikle.

      Ayrıca, konuşmacılar ne zamana belirlenir acaba? Bu konudaki tavsiyelerimiz de göz önüne alınacak mıdır?
  3. “Dindar gelen dinsiz gitsin, dinsiz gelen dindar gitsin, yeter ki akıl ve fikir galip gelsin.”Sloganı beğendim ancak akıl fikir sahibi olanlar dini ancak çıkarı için doğru kullananlar değiller midir? Yoksa akıllı adamı ne işi olur dinle. Akıllı insanların yüzyıllarca önce tartışıp bu sorunlarını hâllettikleri bu coğrafyada, sorunu geç te olsa gündeme alıp organize ettiğiniz için sizi kutlarım. Azami 40 kişilik kontenjan sınırlamasını yetersiz buluyorum. Ancak "biz kırk kişiyiz, kırkımızda birbirimiz biliriz"le açıklanabilecek bir sınırlama olmuş. Katılamayacağımı _çalışıyor olmam sebebimdir._üzülerek bildirir, şimdiden katılımcıları kıskandığımı ve sizi beğeni ve takdirle takip ettiğimin bilinmesini isterim. Saygı ile...
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. 40 kişiden fazlasını nerede yatıracağız? Nasıl besleyeceğiz? Varsa bir öneriniz buyurun.

      "Akıllı adamın ne işi olur dinle"? Belki öyledir, bilmem. Bu görüşün evrensel kabul gördüğü kanısında mısınız? Eğer öyleyse sorun yok. Ama değilse, savunup tartışmak gerekiyor sanırım.
    2. "Bir fikrin evrensel (ya da çoğunluk tarafından) kabul görmesi fikre ne kazandırır ?" tartışılması gereken çok zevkli ve önemli bir konu mesela.
      Özellikle konu dinse..
      Çoğu insan "Bu kadar insan inanıyor, vardır bir şey" diyerek inanıyor. 1543'e kadar Kopernik ölmeden önce (Kilise korkusundan dolayı) Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü gerçeğini dile getiriyor. O zamana kadar herkes tam tersine "inanıyor"du.

      Bir başka önemli parametre ise "alışılmışlık". 86 doğumluğum ve bizim kuşak büyürken TV'lerde gazetelerde Bülent Ersoy hep vardı. Bu "Bülent" isminin şahsın görünüşüne garip kaçtığını düşünmedik. Hatta aynı kuşaktan insanlardan Bülent Ersoy dinleyip homoseksüellere saldıranlar oldu. Din de böyle bir şey.

      Tabi daha grup psikolojisi, insan zayıflığı, ölümü kabullenememe, çocukken ebeveynlerin dediği her şeye inanma eğilimi(ve mümkünse bunun evrimsel açıklaması/avantajı) gibi bir çok önemli, zevkli tartışma konuları var. Orda olmak isterdim.

      Saygılar
  4. Akıl baliğ olduktan bu yana din'le ilgilenen biri olarak yukarıda adı geçen kitapları ve benzerleri 30 yıldan beri okuyoruz.. hala aynı şartlara tabi miyiz?.. :)
    Başvuru ne zamana kadar devam ediyor?..
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. Başvuru kontenjan doluncaya kadar devam ediyor.
  5. internetten yayınlanabilir bu seminer. ustream falan. güzel olur.
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. Kesinlikle. Hiç olmadı, video kayıtları seminer sonrasında paylaşılmalı. Şahane olur.
    2. Çok taraftar değilim. Sohbetin spontaneliğini bozar. İlginiz varsa bi zahmet vakit ayırıp gelin diyeceğim.
  6. Listedeki pek çok kitabı okudum ve seminer de ilgimi çekti fakat vakitsizlikten dolayı oraya gelebilmem mümkün değil. Yine de neler konuşulduğunu bilmek isterim. Konuşmalar daha sonra Youtube gibi bir ortama yüklenebilir mi?
    Yanıtla
  7. Böyle bir ortamın çok daha fazla kişiye ulaştırılabilmesi adına daha önceden "Adsız" kişisinin yapmış olduğu yorumda da belirtildiği üzere en basitinden ustream üzerinden yayın yapılırsa memnuniyetle karşılar, katılamayacak kişiler olarak bizler de yararlanmış oluruz. Dahası bunun sizler için de bir yük getirmeyeceği ortadadır. O sebeple olumlu yanıtlarınızı beklemekteyiz.
    Sevgiler, saygılar.
    Yanıtla
  8. zaman uyuşmazlığından dolayı orda olmak imkansız ama konuşmalar tartışmalar youtube'a yüklense ne güzel olur.
    Yanıtla
  9. kendi çadırımızla gelirsek kontenjan yükselebilir mi ?
    Yanıtla
  10. Bu seminere katılmayı çok isterdim ancak bu yaz işten dolayı İstanbul dışına çıkmam mümkün görünmüyor. Katılacakları da şimdiden kıskandığımı açıkça belirteyim.

    Bu seminerin görüntülerini DVD olarak hazırlatmak ve satmak mümkün olur mu? Bu sayede hem bu fiyatları ödeyemeyecek ama katılabilecek kişilerin giderlerinin karşılanması mümkün olur hem de katılımcı sayısı 40 ile limitli olsa da dinleyici sayısının 'yatırma' problemi olmadan daha çok olması sağlanabilir.
    Yanıtla
  11. Yakındaki otellerde veya pansiyonlarda kalma durumunda kontenjan artabilecek mi?
    (Kumanyayı yanımızda da getirebiliriz).
    Yanıtla
  12. Hocam, okuma listesi zayıf ve tek yanlı kalmış kanımca.

    Dinin vecd/vicdan ile alakası üzerine de bir şeyler okunsa daha güzel olur sanırım.


    Nacizane tavsiyelerim:

    Ibn Arabi, Fusus al-Hikam

    Rene Guenon, Introduction to the Study of the Hindu Doctrines
    Rene Guenon , The Reign of Quantity & the Signs of the Times

    Titus Burckhardt, Introduction to Sufi Doctrine

    Martin Lings, Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources (Islamic Texts Society, 1983)
    Yanıtla
  13. Kitap Listesine şunlar eklenebilir.

    Ibn Warraq - Why I am Not a Muslim
    Tanrıya Karşı Söylev
    Tanrı Başarısız Hipotez - Victor J. Stenger
    Jean Meslier - Sağduyu/Tanrısızlığın İlmihali
    Carl Sagan - Karanlık dünyada bilimin mum ışığı
    Steve Stewart Williams - Darwin Tanrı ve Yaşamın Anlamı
    Richard Dawkins - Kör Saatçi
    Richard Dawkins - Bir Şeytan'ın Papazı
    Muazzez İlmiye Çığ - Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni
    Turan Dursun kitapları (Rahmetlinin tek kusuru arada bir Kemalizme yeşil ışık yakmasıdır.)

    Ben "Yıllık iznimi burada mı kullansam? Ya mütedeyyin aileme ne diyeceğim?" diye düşünedururken 40 kişi yerini ayırtır zâten... Peh... Bir yorumda Dücâne Cündioğlu'ndan bahsedildi. Valla Dücâne Bey etkinliğe katılabilirse pek renkli olur. Dücâne'nin öyle "Ateistleri köşeye sıkıştıran argüman, buna ne diyeceksiniz!" gibi geyikleri yoktur. Bu adam nasıl müslüman olabiliyor diye şaşıyorum ve kendisini ilgiyle tâkip ediyorum.
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. kendisinin islamiyet hakkında yazılarını takip ederseniz şaşkınlığınız biraz olsun giderilebilir. meseleyi mantık düzeyinin çok çok üstüne taşır.
  14. öğrenciyim. maddi olanaklarım katılmama izin vermiyor [gerçi param olsa da o tarhilerde memlekette olmam mutlak surette icap ettiği için katılamazdım]. umarım sonraki yıllarda tekrarları olur da, biz de parasını kazanan insanlar sıfatıyla gelecekteki seminerlere katılabiliriz.

    parayı ödemekte güçlük çekenlere, kol ve beden güçlerini, ödeyemedikleri meblağa denk gelen kısımları -hakkaniyet gereği-karşılamak üzere matematik/felsefe köyü'nün ihtiyaç duyduğu çalışmalara aktarması seçeneği sunulabilir. hani lokantada hesabı ödeyemedin, bulaşıkları yıka bari hesabı :) pek "onurlu" bir alışveriş olmasa da, böylesi değerli bir seminer için bu takası yapmaya değer. hem, matematik/felsefe köyü'nün birtakım işleri de bedavaya gelmiş olur.
    Yanıtla
  15. İhsan Eliaçık'ı davet etseniz ne kadar hoş olurdu.
    Yanıtla
  16. Hatta oturumlar kaydedilse ve biz iştirak etmesi mümkün olamayan faniler de feyz alabilme lütfuna erişse.
    Yanıtla
  17. hocam sohbetin spontaneliğini bozar eyvallah da 40 kişi yerine 40000 kişi dinler. video olmaz da ses kaydı olur.
    Yanıtla
  18. Nacizane kitap tavsiyelerim:
    Din Üstüne, David Hume
    Musa ve Tektanrılı Din, S. Freud
    İbrahim Peygamber, M. İlmiye Çığ
    Sağduyu, Jean Meslier
    Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı, Henri Bergson
    Yanıtla
  19. Amacın halkı eğitmek değilse niye aileni kendini riske atarak yazdın o kadar kitabı?!
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. abicim haklısın ama biraz sakin.....
    2. Ne yani senin gibi cihatçı islamofaşistlerin seri üretimi devam ediyor diye pek insanca değerler uğruna yaşayıp üretmekten geri mi dursaydı
  20. 1-2 hafta biraz uzun degil mi? Kutsal kitaplari satir satir analiz mi edecegiz ki? 2-3 gunluk sempozyum tarzi birsey olsa daha iyi olurdu sanki...

    Bircok insan isten gucten vakit bulup gelemeyecek. Haftasonu sempozyumu gibi birsey olsa, bazi olasi davetli konusmacilarin da haftasonu dolayisiyla gelme potansiyeli artardi hem. Daha ucuz ve hesapli olacagi icin maddi zorluk cekenlere de iyi olurdu bu durum... Gerekirse tekrar tekrar yapilabilir hem boylelikle...

    Ben yurt disinda yasiyorum. Orada olabilsem bir haftalik olanina kesin katilirdim. Lutfen ses/goruntu kaydini nette paylasin bu konusmalarin...
    Yanıtla
  21. Ya biraz egoistlik olacak bu, ama eylül ortalarında olursa katılmak için istanbuldan yürümeye razıyım.
    Yanıtla

    Yanıtlar


    1. Hemen seminer tarihini değiştiriyoruz. Kahvaltı da kahve mi alırsınız portakal suyu mu?
  22. Kayit yapip internetten paylasirsaniz cok istedigi halde calismak zorunda olup da gelemeyenler icin cok makbule gececek Sevan bey.

    Erdem
    Yanıtla
  23. bu tip hassas meselelerin tartisilidigi sohbet/workshop'lara katilan herkes suratinin, cisminin videolara, fotograflara kaydedilmesine hos yaklasmayabilir. Sonra, birileri bu videolari youtube'da, habervaktim'de dondure dondure gosterir, katilanlari gereksiz yere tedirgin eder. hayati youtube'dan takip etmekten vazgecin artik
    Yanıtla
  24. ağa hem akıllı adam arıyon bide kota koymuşsun yoksa kırkı aşmaz mı diyorsun akıllı sayısı
    Yanıtla

No comments:

Post a Comment