Saturday, July 14, 2018

Bir kıraathane feylesofu

Muhsin Mete isimli kıraathane feylesofu Karar gazetesinde bana sataşmış. 

Kendisine e-mail ile cevap verdim:
Muhsin Bey,
Memleketin umumi hastalığı olan "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma" hastalığından mustarip olduğunuz anlaşılıyor. Allah, varsa, acil şifa verir umarım.
Klasik Arapçam yeterli, Farsçam sathidir. Eski yazıyı (kekeleyerek de olsa) okurum. Ayrıca İbranice, Süryanice, klasik Moğolca ve Eski Türkçenin lehçelerine, işime yarayacağı ölçüde vakıfım. Tahminimce Uygurca Budist metinlerden ve erken tasavvuf edebiyatından başlayıp günümüze dek Türkçe metinleri benim kadar etraflıca ve hacimlice tetkik etmiş insan sayısı Türkiye'de elliyi bulmaz. Kıvançla belirteyim ki Etimoloji Sözlüğüm Fransa ve Almanya'daki üniversitelerde (yalnız Türkçe değil) Arap dili etimolojisi için de yardımcı kaynak olarak okutuluyor. Murat B. gibi cahil bir soytarıya laf yetiştirmeyi zül sayarım.
"İki Mustafa"dan kastim elbette Mustafa Kemal ile Muhammed Mustafa idi. Zahmet edip üç beş yazımı okusaydınız, bu iki muhteremi belanın başı saydığımı bilirdiniz. Hatta - eğer rasyonel düşünceden etkilenme alışkanlığınız varsa - sizi ikna dahi ederdim.
Yazılarımı okumak bir yana, o kadar hakaretamiz deyimlerle aşağıladığınız kısacık yazımı dahi üstünkörü okuduğunuz, ya da okuduğunuzu anlamamayı tercih ettiğiniz anlaşılıyor. Yoksa İngilizce konuşan kırk küsur ülkeye katılmaktan değil, bu ülkelerden geçici çalışma için öğretmen getirmekten söz ettiğimi fark ederdiniz.
"Askeri isyana teşvik'... "komün hayatı"... "dışkı dolu kavanoz"... "Türkiye düşmanlarına kucak açan", "beşinci kol" gibi ifadeleriniz için ise "edepsizce ve ahlaksızca" sıfatları sanırım aklıma gelenlerin en yumuşağı olur.
Diyeceksiniz ki ahlaklı Müslüman olur mu, onu da ayrıca tartışırız isterseniz.
Sevan Nişanyan

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Mustafa X 2 = Belanın Başı - dediniz - buyurudnuz. Hay Hay
    Birisi Atatürk - Öbürü ise İslam Peygamberi. Bu arada ben ne atatürkçü - ne de müslümanım. Dinim - ırkım yok. Kendimi böyle hissediyor böyle ifade ediyorum. Bunu da baştan arz edeyim. Şimdi gelelim kuru fasülyenin faydalarına sevgili Aziz Sevan.

    1) Yiyorsa herhangi bir Yunan komutanına - herhangi Yunanlı tarihi değeri olan bir adama çok bilmiş - ukala - belanın başı türünden bir yorum yap, gündem ol, bak derini canlı canlı nasıl yüzüyorlar orda. Sıkıysa GESUS'a en ufak bir eleştiri yapın bakalım Yunanlılar sizi nasıl şişkebap yapıyor. Bak o zaman ne Diojen kalır ne de Aristo.

    2) Sıkıyorsa uluslararası platformlarda Yahudi peygamberlerine bir takım yorumlar yap bakalım - Entelektüel - Zengin Yahudi lobisi hangi gezegene gönderiyor zatı şahanelerinizi. (Jipiter de köy köy dolaşıp eski Ermenice isimlerini bulup Jipiter diline yapacağınız derin katkılara binayen belkide Han Solo tarafından yüksek galaksi NİŞANI alabilirsiniz) - Ahh sorry - Han SOLO vefat etti dimi. Doğru unuttum. Ruhuna Fatiha - May the Sevan be with you.

    3) HZ. Muhammed adındaki arap tüccar bir mağarada başladığı macerasında inanılmaz başarılı noktalara geldi. Devlet başkanı olarak vefat etti - milyonlarca insan onun yazdığı kitaba ve inanç sistemine inandı, he rhalukarda Muhammed sizden daha başarılı best seller bir yazar. Ticari anlamda sizden başarılı olduğu kesin, lirik-şiirsel mana da bence metisnel olarak bakıldığında eserlerinizin dili kuranın yanına gelemez bile. Beri yandan koşulsuz onu takip eden milyonlar vardı. Tek bir kişi olarak yola çıktı sonra dev bir halk kitlesine dönüştü, sorarım size sizin hangi eseriniz kitleleri böyle etkilemiştir? Evet, demode, her gün duş almayan - elleriyle yemek yiyen, hira mağarasında takılan cahil bir adam milyarları etkiledi, sizi kaç bin kişi takip ediyor, sosyal medya hesaplarınızı check ettim de ALeyna Tilki kadar bile takipçiniz yok. Sahi, Aleyna Tilki’nin albümleri milyonlar satsa- apple music ve spotify coşsa ve hatta grammy alsa onun hakkındaki düşünceleriniz değişir mi?

    4) Senelerdir Türk ve Müslümanların boyunduruğu altında yaşamanız ve kariyerinizin sonunda bir Yunan adasında sürgünde olmanız - keyfiniz ne kadar gıcır olsada, anavatanınıza dönemiyorsunuz, tüm bu şeyler acaba sizi daha kızgın ve küskün bir adam mı yapıyor? Atatürk ve Hz. Muhammede kafayı taktınız, acaba bunun altında yatan piskolojik nedenler nelerdir.

    Atatürk - Muhammet - Zübeyde Hanım, Hz.Hatice, bunlar eskimoda konular, Ermenistan da devrim oldu Paşinyan diye acaip kafa bir adam başa geldi, bunları yazın birazda. Hatta Ermenistan devleti Rusya nın Putin in nasıl da kuklası - private dancer'ı oldu bunu da yazın (Bkz. Private Dancer by Tina Turner)
    Sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cevabı Sevan'a yazmışsın ama ben de sizin safdilliğinizden pek etkilendim. Muhammed ile ilgili birilerinin kıçından uydurduğu Sevan'ın da hatta şahsımın da dalga geçtiği ne kadar klişe varsa sıralamışsınız. Tek tek uğraşmaya değmez. Bu kısmı geçelim. Ama siz Muhammed'e bir daha bakın..
      Best seller kitapların daha iyi olduğu, bir filmin gişe başarısının onu iyi bir film yaptığı, geniş kitlelere ulaşan herşey doğrudur tezi tamamıyla saçmalık. Vaktiyle yazarlarımızdan biri "çok okunuyorum acaba çok mu kötü yazıyorum" kaygılanmıştı. Belki J.S. Bach Madonna kadar satmadıysa Bach mı kötü Madonna mı? Bu da sıçık bir teoriydi kabul edin.
      Türk ve Müslümanların boyunduruğu ifadesi ülkemizdeki gayrımüslümlere sunni Müslümanlar/ Türklerin değişmez bakış açısıdır. Bu bakış açısını üzerinize giyip son paragrafta Sevan'a "Ermenistan git" dercesine bir tavsiyede bulunmuşsunuz.
      Yani demem o ki kendinizi ne atatürkçü ne müslüman olarak görmeye çabalarken memleketin kör Kemalist, yobaz Müslümanlarının ağzından ne çıkıyorsa sıralamışsınız. O berbat Türkçenize hiç girmiyorum bile..

      Delete
  3. bardakçı herkesi göt ediyorum, karşımda kimse duramaz diye övünüyor :) narsistlikte tavan yaptı iyice. faltaylı gibi yüzeysel bi adamı etkiledi epey. ama bardakçı'da entellektüel dürüstlük ve cesaret yok. belli konulara ya hiç girmez ya da mevsimi gelince girer ancak.hurda ayrıntılara boğar ve esas söylenmesi gerekenleri atlar.

    ReplyDelete
  4. Bu sekil bir elestiri cok basit sayin kimseniz kimse dunya lideri oldugunu demiyor peyganber le eslesme cok cahilce ama bir isim yapmak da kolay olmasa gerek

    ReplyDelete
  5. Sevan bey eski yazılarına bakıyorum. Son cümlen retorik icabı mı, yoksa ahlaklı Müslüman olmayacağını mı iddia ediyorsun? Dünyada birbuçuk milyar müslüman hepsi ahlaksız mıdır?

    ReplyDelete