Saturday, June 2, 2018

Kime oy verelim


Arkadaşlarla tartıştıktan, görüşleri tarttıktan ve İnce'yi ekranda izledikten sonra vardığım yer:
İlk turda doğal olarak Demirtaş. İkincide RTE'nin karşısına kim çıkarsa o. (RTE'nin ilk turda elenmesi gerçekçi görünmüyor.)
CHP'ye günahım kadar güvenmem. İyi P. kadrosundan da Allah muhafaza. Ama iki olgu var ki önemsiz değil:
1) Ötekilerin kemikleşmiş gücünü kırmak lazım. Bunların o kadar güçlenmesi daha on sene sürer. Güçlü bir tekadam/lider olmadıkça on sene de yetmez.
2) İktidara gelmek ve iktidarda kalmak için muhtemelen HDP'ye muhtaç olacaklar. Dolayısıyla taviz verecekler. Açıkça olmasa da zımnen koalisyona alacaklar.
İnce düzgün şeyler söylüyor, akıllı birine benziyor. Gerçi politikacının işlevi halk ne duymak istiyorsa onu söylemektir, fazla kulak asmamak lazım. Ama evet, kabul, okey, "Kılıçdaroğlu veya onun atadığı biri seçenekse benim oyum Tayyip'e" pozisyonundan çark ediyor kulunuz.

13 comments:

  1. Hahaha. Seviyoruz seni sevan başkan. Umarız ince de bizi sana karşı mahcup etmez.

    ReplyDelete
  2. Kılıçdaroğlu'nun aday yapmak istediği kişi Gül'dü parti içerisinde buna en çok Muharrem ve ekibi karşı çıktı ,Muharrem iki kez Genel başkan adayı oldu ve Kılıçdaroğlu'nu beğenmediği bilinen bir şey .
    Belki seçmen kitlesinin baskısıyla yada başka bir şekilde parti İnce'yi aday göstermiştir fakat Kılıçdaroğlu'nun atadığını hiç zannetmiyorum .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siyasette daha önce örnekleri illa yaşanmıştır (tam olarak benzemese de 1 kasımdan sonra toplumda esen Ahmet Davutoğlu fırtınasını tehdit olarak gören Tayyip'in başbakanlıktan el çekirmesi gibi); parti içinde parlayan ve belli bir seçmen kitlesinde de karşılığı olan adayı "terfi ettirmiş" gibi gösterip aslında zor bir challenge'a sokarak, parti içindeki iktidardaki tehditini bertaraf etmek. İnce cb seçilmezse chp içindeki karizması fena halde çizilir; seçilirse zaten kendi partisinden birisi devletin başına geçer. K.K. için bir nevi kazan-kazan durumu her koşul altında. Ezcümle, Kılıçdaroğlu Gül'ün adaylığından tabanın tepkisini sezince başka bir strateji izlerim diyip İnce'yi atadı.

      Delete
    2. Benim aldığım bazı duyumlara göre, Meral Akşener de Abdullah Gül'ün çatı aday olmasını bayağı arzu etmiş, hatta sayısız defa Gül'le görüşüp adaylığını rica etmiş. Bu iş olacakmış fakat İyi Parti içindeki Koray Aydın grubu karşı çıkmış. HDP ile Saadet Partisi zaten baştan beri Gül'ü istiyorlarmış.

      Acayip şeyler dönüyor, uzun yıllar yıllar sonra, TC'nin bu devri hakkında muhtemelen çok kitaplar yazılacak, dokümanterler yapılacak. Akşener'in bile oğlunun Fransa'da yaşadığı düşünülürse, şahsen Türkiye'den hiç ümidim yok...

      Delete
    3. Tekrar ediyorum İnce'yi Kılıçdaroğlu atamış olsa Kılıçdaroğlu Gül'ü aday yapmaya çalışırken İnce ben Gül'e oy vermem diyerek bireysel adaylığını açıklamazdı .
      Ayrıca chp kitlesi akp kitlesi gibi değil kitle İnce kaybetse bile Kılıçdaroğlundan daha becerikli olduğunu görüyor .

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Besim Tibuk hakkında ne düşünüyorsunuz Sevan Bey?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 90lı yılların popüler sorusuydu bu. Artık hükmü kalmamış olsa gerek.

      Delete
  5. Postallilardan salvarlilara, salvarlilardan postallilara. Iki Mustafa'nin harbi surerken pinpon topu gibi savrulmak...

    Hocam, peki hala derin devletin Erdogan'i kontrol ettigine inaniyor musunuz?

    ReplyDelete
  6. Sevan Beyciğim, babam 12 Eylül öncesi CHP'li Alevi olmanın, Alevi olarak Maraşlar'ı yaşamanın, yada CHP'li olarak Kışlalı gibi isimleri kaybetmenin ne demek olduğunu biliyordu da.... Emre Kongar Hocamız'ın dediği gibi Kemal ile Kenan'ı karıştırma, yükselen şeriatçılığın dizginlenmesi olmadan hangi demokrasi vs diyenleri 7-24 darbeci, statükocu, vesayetçi, postalcı diye diye susturma... Nice insan ya çok saftı, yada bile bile lades dedi... Aristo mantığı ile Atatürk de asker, Kenan da, -Mussolini değildi, öğretmendi, çok mu demokrattı yada İngiliz Sosyal Demokrat Başbakanı Clement Attlee de Osmanlı'ya karşı subay idi, asker-sivil aşırı genellemem- büyük kumar oynayıp kaybettiler... Ve Erdoğan hep aynıydı...

    ReplyDelete
  7. Sağduyunun sesi olmuşsunuz hocam. İnşallah Sevan ismini duyar duymuz "bırak o yetmez ama evetçiyi" goygoyuna başlayan muhalif tayfaya kızıp oruç bozmazsınız.

    ReplyDelete
  8. Hocam selamlar, bir ara Bernard Lewis için de bir şeyler yazar mısınız? "Bütün kitaplarını okuyun" diye tavsiyede bulunmuştunuz. Fakat Lewis Ermeni soykırımını reddediyordu. Türkiye ve Ortadoğu tarihine bu kadar hakim olup da 1915 konusunda nasıl Türk tezlerini savunuyordu?

    ReplyDelete
  9. Bence İnce zaman içinde çok değişti, yeni şeyler öğrendi, kendini yeniledi. Ben bunu ilk İnce dokunulmazlıkların kaldırılmasına hayır dediğinde fark ettim. Bu meselede gayet akıllı ve tutarlı davrandı. Mesela Demirtaş'ın hapiste olması yüzünden Kılıçdaroğlu'yu suçlayabiliriz ama İnce'yi değil. Ayrıca özellikle referandumda ortaya çıkan manzara CHP seçmeninde Kürt meselesine ilişkin bir değişiklik yaratmış olabilir diye düşünüyorum. Ya da en azından illa "Türk... Türk..." demeye devam edecek olurlarsa, "Erdoğanlı Türkleri" ile başbaşa kalabileceklerini nihayet anlamış olabilirler. Ayrıca olup bitenlerden sabah akşam YTE diyenleri suçlayanlar, bugün İnce gibilerinin söylemeye başladıklarını niçin on yıl önce söylemedikleri üzerine de düşünseler iyi olur. On oniki yıl önce söylenebilseydi bugün söylenenler, Cengiz Çandar, Murat Belge gibi insanlar Erdoğan'dan herhangi bir beklenti içine girmezlerdi.

    ReplyDelete