Monday, August 12, 2019

Bagratuniler kimdir

"Bagratuniler" hakkında birtakım eblehçe komplo teorileri belirli çevrelerde çok duyulmaya başladığından kısa bir açıklama faydalı olabilir.

1. Bagratuni (Batı Erm. telaffuzu Pakraduni, 
Gürcüce Bagrationi) bir HANEDAN (sülale, beylik) adıdır. Kavim veya aşiret değildir.
2. Ermeni kaynaklarında 4. yy'dan itibaren anılır. İlk egemenlik sahası İspir ve Bayburt bölgesidir.
3. 5. yy'da yazan Ermeni tarihçi Horenli Movses, Bagratuni hanedanının kurucusu Bagrat'ın Kral Davut (Davut Peygamber) soyundan olduğunu ve Kral Vağarşak zamanında (MÖ 2. yy) sürgün olarak Yahudi ülkesinden Ermeni ülkesine geldiğini bildirir. Bu ifade iki türlü yorumlanabilir:
a) Davut soyu aynı zamanda Hz. İsa soyu olduğundan, Bagratuni hanedanı övücüsü mutaassıp bir kişi olan Movses patronunu yüceltmektedir.
b) MÖ. 2. yy'daki Yahudi ayaklanmasının bastırılması esnasında Selevkos kralları belki o ayaklanmada rol alan bazı Yahudi önderlerini, kendi hakimiyetleri altında olan Ermeni ülkesine sürmüştür.
4. 8. ve 9. yy'larda Arap yanlısı bir politika izleyen ve Abbasi halifelerince ödüllendirilen Bagratuni hanedanından Aşot, 9. yy sonlarında Arap egemenliği çöktüğünde Kars ve Ani'de "Ermeniler Kralı" unvanıyla taç giymiştir.
Krallığa 1020-1040 yıllarında Bizanslılar son vermiş ve son Bagratuni krallarını aileleriyle birlikte Kayseri yöresine sürmüştür. Ailenin soyunun 12. yy'dan sonra sürdüğüne dair hiçbir belirti yoktur.
5. Ailenin Artvin-Yusufeli'nde hüküm süren kolu 11. yy başında Gürcistan kralı olarak taç giymiştir. Bu hanedan 19. yy'daki Rus işgaline dek sürmüştür. Halen o soydan gelen kişiler Paris, Madrid ve Moskova'da yaşar.
6. 1500 yılı aşkın bir süre tarihte rol oynayan Bagratuni sülalesinin üyelerinin Yahudilik iddia ettikleri ya da Yahudilik davası güttükleri duyulmamıştır. Bu yöndeki iddialar, birtakım paranoyak Türk Nazilerinin saçma sapan fantezilerinden ibarettir.

8 comments:

  1. Nüfusunun 65%'i ilkokul mezunu TC'nde öyle Naziler gibi sofistike bir Faşizm hayat bulamaz. Türkiye'de adına (sözde)Milliyetçilik denen herze, bol bol İslamcılık soslu, Popülizm, Şovenizm ve Demagojidir. Bunu seyredin https://youtu.be/0f_OTa-nVu4

    Hem bu "Pakraduniler İsrailoğullarındandır" mavrasını ilk ortaya atan şahıs Alparslan Türkeş'in yardakçısı, Levon Panos Dabağyan'dır.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Derdo

      Şimdi en az ilkokul mezunu olan yetişkin nüfus %65'in çok üzerinde TC'de. Ama mesele TC'yi filan çok aşıyor, bütün dünyayı ilgilendiriyor. Konuya objektif bir gözle baktığımızda şöyle bir tablo çıkıyor ortaya: Ateizm, deizm, milliyetçilik ve diğer ideolojiler dinlerin yerini tutmuyor dünyada geniş halk ölçeğinde. Batıda ve Batı tesirindeki dinin zayıfladığı toplumlarda sosyal bir yıkım yaşanıyor ve ideolojiler bu yıkıma karşı yetersiz kalıyor.

      Attığın videodaki adam deist olmakla beraber içinde İslamdan boşalan yeri deizmle dolduramamış belli ki ve bu yüzden de Türkçülüğe sarılmış. Ama Türkçülük de sonuçta milliyetçilik, din değil, dinin verdiği sosyal ve ahlaki düzeni, manevi tatmin, huzur ve sosyal dayanışmayı veremez, en azından geniş halk ölçeğinde, isterse halk çok eğitimli olsun. Ayrıca Türkçülük İslam, Hristiyanlık, Budizm gibi evrensel değil, bütün Türkiye halkına bile hitap edebilecek durumda değil, doğası gereği zaten Kürtler başta olmak üzere diğer etnik gruplara hitap edemiyor. Ülke bütünlüğü için Türkçülüğe bel bağlayanlar ancak daha fazla bölünmeye yol açar o yüzden. Türkçülük kesinlikle TC bütünlüğü için çalışanın işine yarayacak bir ideoloji değil. İslamcılık da değil bugün ama İslamcıların zaten öyle bir iddiası yok pek bugün de, geçmişte de (İslamcılık geleneksel olarak ülke yerine ümmet odaklıdır). Türkiye bütünlüğü için çalışacak birinin olabildiğince nötr, esnek, şekilsiz ve kapsayıcı bir ideoloji ve politika geliştirmesi lazım, ama orada da geniş halk kitlelerin kalbini çalacak bir damar yakalamak gerekiyor ki bu hiç kolay bir iş değil, özellikle de uzun vadede.

      Delete
    2. @ Onur Dinçer
      Türkiye'de uzun vadede kurtuluş,
      1) Türkiye'de artık nüfus artışının durmasıyla,
      2) Finlandiya, Japonya, G. Kore gibi, liseyi bitirenlerin 85%'ine üniversite tahsili aldırarak,
      olur.

      Delete
    3. @Derdo

      Türkiye'deki eğitim sistemi feci halde, önce onu düzeltmek lazım, yoksa her ilçeye üniversite, her köye enstitü de açsan düzelmez.

      Delete
  2. hocam eğer vaktiniz varsa roma imparatorluğunun çöküşünün nedenleri üzerine bir yazı yazar mısınız?

    ReplyDelete
  3. Erken Bagratuni hanedanları ve benzerleri vede çevrelerinde ki azınlık Ermeni topluluğu ile beraber; hüküm sürdükleri Tortum İspir ve Narman bölgesi ve hatta daha da geniş bir skala'da yaşayan vede kökleri Mezopotamyalı bir insan topluluğu vede Aşiretler birliği olan Nairileri, adam etmek için uğraştılar.

    Bölgede ki Nairileri önce Ermenileştirip ardından ise Hristiyan yaparak bu işe başladılar vede onca Kiliseyi ve Manastırı başta eğitim ve yatırım amaçlı olarak inşa edip yaptılar, maalesef ama maalesef, Nairiler bir türlü eğitilemedi vede bölgede kaliteli bir insan topluluğu gelişim gösteremedi.

    Neticede Nairiler bu bölgeler de 1600 lü yıllara kadar Ermenice konuşup, İsanın yolunu takip ettiler, Ama gelin görün ki ! Osmanlı sonrası bölgede ki Nairiler, Bagratunilerin binbir emek ile inşa ettikleri Kilise ve Manastırları kendi elleri ile yıkıp İslama gönüllü geçtiler. Hristiyan olarak kalan azınlık akrabalarına ise 1915 senesin de; "daha durmayın hadi gidin artık !" dercesine, O garibanları da, yollarda Hamidiye (Kürt) alaylarına kurban ettiler .

    O çok kadim vede çalışkan ruhlu Bagratuni Hanedanları önünde, saygı sevgi ile eğiliyoruz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nairilerin bölgesi bugünkü Hakkari ve Van dolaylarıydı ve Bronz, erken Demir çağı metinlerinde geçerler sadece, Ermeni krallıklarının ortaya çıkışından evvel, daha Urartu devrinde tarihten silinmişlerdir. Siz sanırım Diaohi Krallığı ile karıştırdınız, ama o krallık da yine Urartu devrinde Urartu ve Kolhis krallıklarının MÖ 8. ortalarında topraklarını tamamen ele geçirmesiyle tarihten silindi, Ermeni krallıkları devrine gelindiğinde öyle bir halk da, krallık da geçmez, çoktan silinmiş tarihten. Bagratuni hanedanı kral olduğunda bir zamanlar Nairi ve Diaohi krallıklarının olduğu bölgeler çoktan Ermenileşmişti bile. Osmanlı devrinde ve öncesinde Müslümanlaşan Ermeniler de Müslümanlaştıkları sırada kendilerini soyca Ermeni olarak biliyorlardı, Nairi ve Diaohi gibi ta Urartu devrinde kalmış halkları kimse hatırlamazdı bile, Müslümanlaşmaları siyasi, sosyal ve ekonomik şartlarla alakalı ve her bölge ayrı ayrı ele alınmalı.

      Delete
    2. Haklısınız Sayın Onur ! ama İsim olarak silinmeleri normal fakat fiziki beşeri varlıkları halen daha vardı vede mevcuttu. Evet biliyorum Nairi aşiretleri daha bir güneyde fakat Hayasa ve Urartu sakinleri de özellikle Tortum İspir ve Narman bölgesi Azzi ve Hayasa kalıntıları olarak, Nairiler ile aynı Mezopotamyal ırk ve kültürel özelliklere sahipti ve bunu bugün bile görebiliyoruz. Zaten bu krallıklar vede Federasyonlar tarihte bir birleşme vede karışımlar da yaşadı. Nairi olarak adlandırma da bir sakınca görmedim bundan dolayı.

      Burada beylikler ve krallık isimlerinden kasıt yaşayan insan kalıntıları daha sı bu önemli tarifleri de bu minvalde yapmak daha akıl da kalıcı. Ayrıca bu kavim ve toplulukların Kuzeye ilerleyişleri Karadeniz ve Gürcü sınırı ile sınırlı kalmadı, Rusya steplerine yani Kuzey Kafkasya'ya kadar gerçekleşti modern çağda ki kalıntıları Mezopotamya menşeli Kafkas dilli halkları oluşturanlar.dır.
      Saygılar.

      Delete