Friday, January 3, 2020

Askercilik oyunu

Farzedelim ki ABD İran’a saldırmaya karar verdi. Varsayım bu, yani faraziye. Saldırır demiyoruz, ya saldırmak istese diyoruz.
Kimlerin yandaş olacağı belli: İsrail, Suudi Arabistan, BAE, Mısır. İlki teknoloji, iki ve üçüncüsü para ve belki üs, üçüncüsü üs ve gerekirse nefer temin edebilir.
Kimden destek istense vermeyeceği de belli. Türkiye her ne bahasına olursa olsun savaşın dışında kalmak isteyecektir. Mecbur kalırsa karşı cephede savaşması olasılığı da büsbütün zait değildir.
Rusya kavgaya bulaşır mı? Hiç sanmıyorum. Her iki tarafı yıpratacak bir savaşta Rusya neden elini taşın altına koysun? Bence bekler. İran şayet çöker yahut kaosa düşerse belki “güvenliği sağlamak ve kan dökülmesini önlemek” için kuzeyden sarkabilir. 1907’de ve 1941’de öyle yaptı, gene yapması en mantıklısı.
Maksat diyelim ki a) Türkiye’yi savaşa zorlamak, ve b) en azından, olası bir savaşta ters tavırlar sergilemesini önlemek olsun. Siz Amerika olsanız ne yapardınız?
İlk yöntem ödüldür. Buyur Suriye’nin doğusu senin olsun, bak askerimi de çektim. Lakin o yöntem işlemez. Hem Rusya, hem Avrupa, hem Arap dünyası isyanlara geçince Türkiye çeşmeye gider, susuz döner. Eşantiyon mahiyetinde bir tane kasaba kalır elinde.
Diğer yöntem tehdittir: İstediğimi yap, yoksa! Yoksa ne? Mesela kredini keserim, askeri malzemeni keserim, bankerlerini tutuklatırım, Ermeni tasarısı şey ederim, daha olmadı Kürtleri ayaklandırırım.
Kredi meselesi zor, çünkü Türk bankaları batsa Avrupa da batar. Ayrıca Türkiye Batı dışında da birtakım finans kaynakları bulmuş görünüyor, o kadar kolay dize gelmez. Öyleyse Katar’ı da şey edelim? Mümkün, ama çok riskli. Türkiye gitti oraya askeri üs kurdu. Başlarında İran varken bir de Türkiye’ye savaş açmayı göze alırlar mı?
Askeri malzemeyi kesmek? Bir yere kadar evet, ama çok hırpalarsan Türkiye yarın öbür gün müttefik olarak da işe yaramaz hale gelebilir. İçeriden çöker veya kendini savunamayacak hale gelirse Rusya’nın iştahı kabarabilir, sonra ayıkla pirincin taşını. Türkiye gibi ballı müşteriyi kovup kendi savunma sanayiini küstürmek de akıl kârı değil, mazallah ceplerindeki kırk senatörü aleyhine döndürüverirler, Amerikan tarihinde hapse giren ilk başkan olursun.
Ermeni tasarısı? Türkiye omuz silker geçer, nasıl olsa o maçı çoktan kaybettiğini biliyor. Çok zorlarsan tosuncukları galeyana getirir, birkaç Ermeni boğazlatır, tasarı masarı unutmak zorunda kalırsın.
Kürt isyanı? En tehlikelisi budur. Orada çakacak bir kıvılcım bütün ülkeyi ateşe verir. O yüzden Türk rejimi birkaç senedir büyük sıkıntılar pahasına o ihtimalin tedbirini alıyor. Belediyeleri zaptetmesinin mantığı nedir sizce? Bir daha oralarda seçim meçim olduramayacak denli kendini sakatlıyor, ama karşı tarafın elinde günü geldiğinde işe yarayacak en ufak bir örgütsel nüve bırakmamaya özen gösteriyor.
Ne yapalım öyleyse? Mesela Doğu Akdeniz doğal gazı?
O olur pekala. Türk ekonomisini düze çıkaracak fırsattı, Rusya ve Azerbaycan’a gaz bağımlılığını da sona erdirecek imkandı. Mısır ile İsrail Kıbrıs’la anlaştı, gazı Yunanistan’a teklif ettiler. Ekonomik mantığı olmayan bir tekliftir. Yunanistan’a yapılmış bir kıyaktır. Karşılığında ne isterler sizce? Olası bir hır gürde Türkiye’yi batıdan meşgul etmek belki?
Türkiye şahmatla karşı karşıyadır. Gözünü karartır, açıkça savaş riski içeren bir hamle yapar. Akdeniz’in orta kısmını kendi ekonomik bölgesi ilan eder. Bunun anlamı, boru döşemeye kalkan gemiyi batırırım, gerekirse İsrail, Mısır ve Yunan ittifakına savaş açarım demektir. Etkili midir? Belli olmaz, belki caydırıcı olabilir, borudan – şimdilik – vazgeçiverirler.
Akdenizin yarısını zimmetine geçirmek için bir partner lazımdır. Olası tek partner Libya’daki Trablus rejimidir. Teklif edilir. Trablus’takiler “he vallah” der, “sen iste Atlantiği de verelim. Yalnız bizim durumlar biraz yaş, bir miktar asker gönder hemen basalım imzayı.” El mecbur, Türkiye asker yollamayı kabul eder.
Bana sorarsanız blöf oyununa benziyor. Ama blofün nerede boş çıkacağını kim bilebilir? Usta blöfçünün beş benzemezle oyun aldığını çok gördük.
Turizmcilik günlerimden bildiğim bir şey var: Halı pazarlığını Amerikalı turist hep kaybeder. Lakin Amerikalı turist Kapalıçarşı’ya cruise füzesiyle gelirse ne olur, onu bilmiyorum.

5 comments:

  1. Ben Suudi, BAE ve Mısır'ın el altından İran'la anlaşmış olabileceklerini tahmin ediyorum. İran'ın kendi toprakları üzerindeki bütün nükleer ve askerî tesislerin Amerika-İsrail tarafından pek yakında vurulup tarumar edileceğine, artık kesin gözüyle bakmak lazım.
    Bu oyundan orta ve uzun vadede en ağır zararlı çıkacak ülkeler, İsrail ve Türkiye olacaktır(bilhassa Türkiye).

    ReplyDelete
  2. Iran'a hava saldırısı yapılsa ne olur? Cevap Suudi Aramco tesislerine geçen aylarda yapilan İran saldırısında,Rafineriyi 8 tane akıllı füze vurdu,tesisi korumakla yükümlü Patriot sistemi füzeleri göremedi,İran füzelerinin Rusyanın teknolojisine sahip oldugu anlaşıldı,ABD'nin hava üstünlüğü tartışılmaz ama İran S 300'den ileri ama S 400'ün bir tık altında mobil bir sistemi geliştirdi,Diğer bir konu İran bir ahtapot yani İran'a saldırırsan Lübnan'daki 150 bin balistik füze Israil'e yağmaya başlar,2006 savaşında bu füze yağmurunun hava operasyonuyla veya hava savunma sistemiyle durdurulmasının teknik olarak mümkün olmadığı görüldü tek yol kara operasyonu en az 5 bin asker kaybını göze alabilirsen,diğer mesele suudi ve Irak kuveyt petrolü boğazdan geçemezse ne olur,Savaşı İran kazanır demiyorum sadece caydırıcılık ne demektir bunu yazmak istedim,İran'ın en büyük kozunu en sona sakladım :Balistik füzeler,en az 200 bin adet ve Türkiye'nin 2 katı bit alanda mobil durumdalar yani hava operasyonu hava üstünlüğü bir çözüm değil.

    ReplyDelete
  3. EastMed Pipeline (Doğu Akdeniz Boru Hattı) ölü doğmuştur
    https://www.dw.com/en/eastmed-gas-pipeline-flowing-full-of-troubling-questions/a-51871424

    Libya, Mısır, İsrail gazları kıbrıs üstünden Türkiye'ye akmasıyla çağın fırsatı yakalanbilir. Ama bunu yapabilmek için iktidarın ideolojik körlüğü bir yana atıp İsrail ile eskiden olduğu gibi dost olması, Mısırla ilişkileri düzeltmesi gerekir, hatta bence bu öyle bir projedir ki 40 yıllık Kıbrıs sorununa bile çözüm olur yeterki her paydaş pay alsın.

    Gerçekçi olmak gerekirse yukarıda yazılanlar RTE pragmatik yapısına rağmen imkansızdır, o yüzden Türkiye'de yönetim değişimine kadar EastMed Pipeline yönünü değiştiremeyeceğimiz için engellenmesi gerekir.

    ReplyDelete
  4. "İran şayet çöker yahut kaosa düşerse belki “güvenliği sağlamak ve kan dökülmesini önlemek” için kuzeyden sarkabilir"

    Anadolu daki hristiyan katliami veya adina musluman-hristiyan ic savasida diyelim, aynisini yapti Rusya. Bugun Suriye,yarin yine Iran. Tarih tekerrur den ibaretmis Sevan ustadim.

    ReplyDelete
  5. İran'a yazık mı... Yoksa değil mi?

    En son şu zımbırtı komutanları Amerika tarafından öldürüldükten sonra bir histeri krizine girdiler. Yürüyüşlerini izledim, kötü bir manzara. Allahuekber'ler havada uçuşuyor. Allah kurtaracak onları. Ama Allah var mı?

    Belki bilirsiniz İran çoğunlukla cahil insanların yaşadığı gereksiz bir müslüman ülkesidir. Akıllı insanların hepsini ya kaçırmışlar ya da öldürmüşler. Bir nevi Cahilseleksiyon. Aydınlıktan hayli uzaktır bu ülke. Üstüne Amerikan devletinin düşmanlığı eklenince ne yazık ki moderniteden iyice uzaklaşıyorlar. Amerika bazı ülkelerin geleceğini mühürlüyor adeta, işte buna üzülüyor insan. Kuzey Kore'deki cehaletin ve karanlığın da bu kadar sürmesi de Amerikan'ın sorumluluğundadır.

    Ama gel gör ki, Amerika bir yandan dünyayı kurtarmaktadır. Çok enteresan mı? Değil. Dünya'ya interneti hediye etmeleri hiç unutulmayacaktır.

    Eğer herhangi bir devlet iyi olabilseydi, Amerikan devleti çoktan iyi olmuştu...

    Amerika'da yaşayan insanların dünyaya kattığı bu kadar şey varken devletin götürdüklerini görmek 'sıradan Ahmet'i bile anarşizme yaklaştırmalı mıydı? Tabi bizim 'sıradan Ahmet' hala T.C.'ye tapıyor. Bırakın kendi bokuyla oynasın.

    Devletler hep mi tiran olur? Başka yolu yok mudur? Bana Kuzey Avrupa demeyin. İsveç Amerika'nın küçük itiymiş meğersem. Julian Assange'a açtığı tecavüz davasından anladık. Bu ülkede Julian Assange'a da üzülen birileri var. Ya, böyle de harika bir ülkeyiz. En azından 1 kişi var.

    ReplyDelete