Wednesday, May 8, 2019

Seçimi neden iptal etti

Boş sloganları ve hisli duyguları bırak, olayı anlamaya çalış. Ne yapmaya çalışıyor? Oyun planı ne? Planı tutar veya tutmaz, ayrı mesele. Ama her kıraathane filozofunun bildiklerini RTE bilmiyor sanırsan ancak kendini kandırırsın.
Açıkça anayasayı ihlal etti. Onunla kalmadı yedi tane hakimi o yönde oy kullanmaya razı etti. Bunlar idamlık suçtur, yarın bir gün hesabı sorulur. Sağlam (ve inandırıcı) bir oyun planı olmasa yapabilir miydi sahiden?
Yeniden seçim yapılır ve İmamoğlu gene seçilirse rejimin tepetaklak geleceği yeterince açık değil mi? Böyle bir riski alır mı? Alabilir mi? Belli ki foolproof olduğuna inandığı bir oyun planı var. Önce onu anlamaya çalışmak gerekir bence.
Karşısındaki koalisyon kırılgandır. Bir yanda Kürt nefretini iliklerinde taşıyan yavru Faşist parti. Ortada refleks olarak Kürtleri yok sayan CHP. Öbür yanda kerhen destek veren Kürtler. Pamuk ipliğine bağlı ittifaktır. Elbette onu kırmaya çalışacak.
İttifakı kırabilir mi? Bilemem. Nasıl kırar? Hangi yöntemleri dener? Ancak tahmin yürütebilirim. Sen de yürüt. Karşı tarafın hamlelerini hesaplamadan oyun alamazsın.
Rakibinin zekasını küçümseyen peşinen yenilgiye mahkum olur.
Mantıklı olan iki çatallı strateji. Bir, CHP’yi Kürtleri küstürecek bir pozisyona it. İki, Kürtleri onore et, seçimde en azından çekimser kalmalarını sağla.
CHP’yi köşeye sıkıştırmak kolay. Teröre karşı mısın, çabuk söyle!! Çubuk’ta galeyana gelen aziz şehit ailelerine yaltaklanacak mısın? Kürt oylarını aldığın için pişman mısın? CHP zihniyetinin bu tuzaktan kaçacak donanımı yoktur. Sıkışınca Atam girer devreye.
Bunca zulümden sonra Kürtleri tekrar kazanabilir mi? Zor ama imkansız değil.
Unutma ki Kürtlerin tercihi İyi ile Kötü arasında değil, Kötü ile Kötü arasındadır. Van, Diyarbakır, Şırnak, Muş’ta belediyelerin gasp edilmesine gıkını çıkarmayanlar şimdi dara düşünce neden ve ne kadar acısınlar?
Hayvan kadar Atatürk posteri önünde poz vermeyi marifet sanan, kendisine oy veren büyük bir kitlenin bunu hakaret olarak algılayacağını kavramaktan aciz adamlara neden sadakat borçlu olsunlar?
Kürtleri kazanmak için ne yapabilir? Hapisteki binlerce HDP’liyi salmak yeterli midir? Yoksa Öcalan’ın mektubunda belirttiği gibi, asıl çözüm yeri Suriye midir? Suriye’de bir taşla birkaç kuş vurmak, Türk derin devletinin onaylamayacağı bir şey midir?  
Böyle bir makas harekatı karşısında CHP ne yapabilir? Hiçbir şey yapamaz. Kürtleri yok saymaya koşullanmış bir ideolojinin temsilcisi olan partiden, ülkenin en temel siyasi fay hattını tamir etmesi beklenemez. Değil tamir, anlamaları bile mümkün görünmüyor.
Kemalci Devlet ideolojisi CHP’yi kaçınılmaz bir şekilde tatlı su faşizmine mahkum etmiştir. Sağındaki safkan faşistlerin “vatanmillet, şehit, hain” söylemine karşı çaresiz ve dilsiz bırakmıştır. Usta bir manipülatörün elinde gol üstüne gol yerler.
Gerçek bir Türk muhalefeti ancak Kemal tabusundan kurtulmuş, “vatanmillet, şehit, hain” söylemine karşı hissiz kalabilen yeni bir siyasi yapılanmayla mümkündür. CHP’nin var olan kadroları buna uygun değildir. Ekrem Bey de maalesef pek uygun görünmüyor.
Kürt siyasi hareketi halen Türkiye’nin tek gerçek muhalefet dinamiğidir. Ekonomik ve sosyal açıdan da artık göz ardı edilemeyecek bir güçtür. Onlarla dans edebilecek kapasitede bir “Türk” veya “Türkiyeli” siyasi yapılanma doğmadıkça, RTE veya bir benzeri daha sittin sene bu ülkeyi yönetir. 
.

18 comments:

  1. "kendisine oy veren büyük bir kitlenin bunu hakaret olarak algılayacağı"

    abi ne alakası var?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Türk Nazizminin simgesi yalnız Kürtlere değil, aklı ve kişiliği olan herkese hakarettir. Kürtler daha bilinçli sadece.

      Delete
  2. Kürtleri kazanması artık adamakıllı zor, hatta imkansız sayılır. RTE, sırf Kürt meselesinde tükürdüklerini(yani yaptıklarını) yalamaya kalksa boğulur. 6 haftada hiç olmaz olamaz. Hele Türkiye'nin mevcut ekonomik krizinde...

    [Not: En muteber Batılı yatırımcılar 2019 Haziran sonu $/TL tahminlerini 7.9'a çekmişler. Hakikaten berbat akıbet!]

    ReplyDelete
  3. Hocam emin ol her şey çok güzel olacak. Kürtlerde kendilerine göre oynuyorlar satrancı. Paralel evrende gibi gözüksede bizimde bir özne niteliğimiz var. Edilgen değiliz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aksini iddia etmedim. CHP sefaletine mahkum değiller derken kastedilen o.

      Delete
  4. Sevan üstadım sizce, İstanbul'a vede geleceğe karşın,Suriye pazarlığı yapılır mı acaba Kürtler ile? Yoksa büyük bir beka meselesi görülüp akla bile getirilmez mi?

    Bu ara da sonsuz mutluluklar dilerim sizlere, Sevan Üstadım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Beka" denen şey cahil kalabalıkları korkutan öcüdür. Üst katlarda bekayı sikim kadar önemseyen kimse olduğunu sanmam.

      Delete
    2. "Beka" denen şey sadece "cahil kalabalıklar"ı değil, "üst katlar"ı da korkutan "öcü"dür.

      Ulusal bir devlet neden mümkün mertebe "homojen" bir halka - yani "cahil kalabalıklar"a - ihtiyaç duyar?

      Cevap: "devletin bekası" için; devlet denilen "üst otorite"nin ayakta kalması için vatandaşların mırın kırın etmeden çalışması ve devletin kasalarını vergiyle doldurmaları için. Yoksa devlet polisi, orduyu, memuru, politikacıyı hangi parayla besleyecek?

      "Kritik" anlarda devlet, vatanına/milletine yüzde yüz bağlı, gözünü kırpmadan vatan/millet için gönüllü/seve seve ölmeye ve öldürmeye hazır vatandaşlara ihtiyaç duyar.

      Peki böyle vatandaşlar kavun karpuz gibi bostanda yetiştirilemeyeceğine göre, nasıl yetiştirilir?

      Cevap: aile eğitimi ile; "Milli Eğitim" ve terbiye ile; okul ve dini eğitimle; medya ile; askeri/askerlik eğitimi ile.

      Delete
  5. Hocam tabular pek yıkılacakmış gibi görünmüyor.Hür düşünceli gençlere ne önerirsiniz?Ülkeden ayrılmanın zamanı geldi mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Taşraya çekilin.
      2. Örgütlenin, haberleşin, network kurun.
      3. Tarım öğrenin.
      4. Eğitime önem verin.

      Çünkü,
      1. Şehirde ezilirsiniz.
      2. Yalnız bunalırsınız.
      3. Üretmezseniz aç kalırsınız.
      4. Eğitmezseniz sürdüremezsiniz.

      Delete
    2. Sevan abi taşrada nasıl yaşıcan allasen,
      Taşra diyince aklıma köylüleri niçin öldürmeliyiz şiiri geliyor,
      Seni mesala şirince'de kaç kişi seviyordu,
      bundan 100 sene önce olsa kesiverirlerdi seni tenhada ama malına konmak için ama kıskandığı için ama tabiri caizse çıkıntılık yaptığın için.
      Türkiye insanını tanımam bir askerlikte olmuştu
      iki ise hiç unutmam bundan 4-5 sene önce şaraplık üzüm almak için izmir çukur köy'e gittiğimizde (müthiş bir doğası var inanılmaz bir yer) kimseyi tanımadığımızdan kahveye oturduk muhtarla konuşuyoruz işte kimler satıyor bu sen kaçtan verdiniz gibi
      bu başladı:
      -tabi, eski tadımız kalmadı buralarda
      -buraya yabancılar geldi öyle şeyler yapıyorlar ki, köyde hiç huzur muzur kalmadı valla yıldık
      öyle bir anlatıyorki tüm terörist örgütler birleşmiş çukur köyde bonzai üretiyorlar sanki
      tabi muhtar ne deyon adam gibi anlat deyince de gerçek ortaya çıktı
      bahsettiği şahışlar hollandalı bir çift köyde organik tarım yapıyorlar.
      taşraya taşıncaksak terkedilmiş bir köy olması lazım abi
      kafa dengi 10-12 çiftle belki yani

      Delete
  6. Bu böyle olmamalı diyordum içimden fakat kimse değinmiyor.Uzun zaman sonra Sevan Abi neler yazmış bakayım dedim ve aranan cevap:)Darbe ve yolsuzluk iddaları gibi ağır badirelerden sonra ayağa kalkabilmiş bir rakip var karşında düşünmemiş olabilir mi?Bir söz vardı, bayram değil seyran değil eniştem beni neden öptü? Öcalan'ın mektubunu hayıra yorabilecek olan var mı?

    ReplyDelete
  7. Sevan bey,

    Ekonomideki kötü gidişattan bahsetmemeniz, analizinizin bir miktar eksik olduğunu göstermez mi?

    Eğer bu yazınızın temasının "ekonomi" olmadığını söylüyorsanız, anlarım, kabul ederim.

    (Soru: İlerleyen günlerde, hem dünya ekonomisi, hem Türkiye ekonomisi üzerine bir veya birden fazla yazı yazmayı düşünür müsünüz? "Zaten yazanlar var. Bir de ben yazmayayım." demezsiniz umarım. Çünkü ekonominin gidişatı üzerine de "Sevanca" analizlerin mühim olduğunu belirtmek isterim. Saygılarıma.)

    ReplyDelete
  8. bu kadar uzun tespite gerek var mıydı sevan kardeş?
    aç 2 bira iç atatürkün dediği gibi "bu güzel günde bira içilmez mi?" yav.
    güç kimin elindeyse o başkasını eziyor işte. değişen birşey yok binlerce yıldır insan aynı.

    ReplyDelete
  9. Sevan bey merhaba,

    Kesinlikle anlıyorum argümanınızı. Evet, Kemalizmle rehin alınmış, her kuşakta devlet ve formal "eğitim(?)" ile beyni yıkanmış kitleler ile gerçek bir muhalefet mümkün görünmüyor.

    Ancak yine de, özellikle 2013'den beri, Atam sen kalk da ben yatam tınısının eskisi kadar baskın olmadığını da görmek lazım. Bence o cephede de bir kırılmanın eşiğinde olabiliriz. Atam-free, özgürlükçü, solumsu ama daha ziyade liberal tonları ağır basan bir grup doğuyor. Globalizmle, Erasmus programları ile ve de belki de 2003-2010 arası görece çok sesli medya ile de ilgisi olabilir bu yeni kitlenin.

    TK

    ReplyDelete
  10. Selahattin Demirtaş'ın ağzından çıkacak ikinci bir lafa kadar İstanbul'da HDP ye oy veren seçmenin herhangi bir stratejiden etkilenmesi mümkün değil konjektur değişti artık her hangi bir stratejiyle Kurt oylarını degistiremezsiniz.RTE şuan tek başına hareket ediyor bunu zaten izlediği stratejiden anlıyoruz o yüzden şapkadan tavşan çıkarma günleri bitti kaldı ki mevcut durumda zaten aldığı Max oy oranıni zaten alıyor oyunda bir azalmada yok.Muhalefetin akıllı stratejisi RTE yi dahada köşeye sıkıştırıyor.

    ReplyDelete